ŠEF OEBS BRUS BERTON: Deca u BIH se koriste za političke ciljeve
Foto: YouTube prtscr / TV1

mora odgovornije

ŠEF OEBS BRUS BERTON: Deca u BIH se koriste za političke ciljeve

Bosna i Hercegovina -

Šef Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Bosni i Hercegovini ambasador Brus G. Berton izjavio je da se "nažalost, deca u BiH često koriste kao sredstvo za ostvarenje političkih ciljeva".

Berton je povodom opštih izbora koji će ove godine u oktobru biti održani u BiH, pozvao je bosanskohercegovačke političare da se udalje od retorike podela i uskih političkih interesa, navodeći da je vreme da BiH ostvari značajan napredak.

"Politički lideri imaju odgovornost da stvore povoljnu političku klimu i rade na zadovoljenju stvarnih potreba građana ove zemlje", kazao je Berton.

On je rekao da je svaki događaj koji Misija OEBS u BiH organizuje, bez obzira da li se radi o školama, zakonodavnim institucijama, medijima ili pravosuđu, od lokalnog do najvišeg nivoa vlasti, doprinosi, na određeni način, poboljšanju kvaliteta života u BiH, što je po Bertonu i njihov primarni cilj.

Berton je naveo neke od takvih aktivnosti, kao što je podrška koju je Misija OEBS pružila inicijativi srednjoškolaca iz Jajca, sa ciljem sprečavanja daljih podela u obrazovanju, a koja je dovela do odustajanja od stvaranja novog primera "dve škole pod jednim krovom".

"Napredak u oblasti obrazovanja je moguć i preko potreban. Nažalost, deca u BiH često se koriste kao sredstvo za ostvarenje političkih ciljeva, zbog čega problemi u školama ostaju zanemareni", oceniko je šef misije OEBS u BiH.

On se osvrnuo i na izmene i dopune Izbornog zakona BiH, što je još jedno od pitanja na kojima je Misija OEBS angažovana, konstatujući da je napredak u iznalaženju zakonskog rešenja za izmenu Izbornog zakona i ispunjenju obaveza proisteklih iz presuda Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava, izostao.

"Za bilo kakav napredak, bilo da se radi o izmenama i dopunama Izbornog zakona, uvođenju preko potrebnih promena u sistem obrazovanja ili nečem drugom, ključna je politička volja", kazao je Berton.

On je rekao da međunarodna zajednica pruža podršku političkim liderima u pronalaženju kompromisa, ali da ona neće nametati bilo kakva rešenja.

"Politički lideri, a ne međunarodna zajednica, odgovorni su za ostvarivanje napretka u ovoj zemlji", naglasio je Berton.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: YouTube prtscr / TV1

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track