(VIDEO) SEĆANJE NA SRPSKOG HEROJA: Srđan Aleksić zverski je prebijen samo zato što je bio čovek!
Foto: Printscreen Yt

tužna godišnjica

(VIDEO) SEĆANJE NA SRPSKOG HEROJA: Srđan Aleksić zverski je prebijen samo zato što je bio čovek!

Bosna i Hercegovina -

TREBINJE - Na današnji dan pre 25 godina, 21. januara 1993. godine, srpski mladić Srđan Aleksić brutalno je pretučen na pijaci u Trebinju.

On je premlaćen jer je pokušao da zaštiti svog komšiju, Bošnjaka Alena Glavovića, koga su tukli pijani vojnici. Svoju hrabrost i čovečnost platio je životom. Vojnici su sav svoj gnev preusmerili na Aleksića. Tukli su ga nemilosrdno kundacima sve dok nije pao u komu, iz koje se nije više probudio. Posle šest dana umro je na Savindan, u 27. godini.

"Umro je obavljajući svoju ljudsku dužnost", napisao je Srđanov otac na smrtovnici svom sinu. Aleksić je rođen 1966. godine u Trebinju. Otac mu je bio košarkaški trener, majku je izgubio dok je još bio dete, a brata mu je poginuo u nesreći sa motornim zmajem. Srđan je bio plivačka nada bivše Jugoslavije i aktivno se bavio i glumom.

Jedan od napadača posle nekoliko meseci poginuo je na ratištu, dok su ostala trojica osuđena na po dve godine i četiri meseca zatvora. Alen kome je spasio život, živi u Švedskoj, i svakog leta posećuje Srđanov grob.

"Moj Aći, tako smo Alena svi odmilja zvali, sada je u Švedskoj, oženio se, ima dvoje dece. Svakog leta me obiđe kada dođe u Trebinje. Prvo ode na Srđanov grob, a onda kod mene. Eto, toliko sam uzbuđen da mu se ni prezimena ne mogu setiti. Nama, Trebinjcima, onoj staroj trebinjskoj raji, prezimena nisu ni značila ništa. Zvali smo se po nadimcima, prepoznavali po dobroti i u takvo Trebinje i danas verujem", rekao je Rade Aleksić prošle godine povodom smrti sina.

Srđan je 2014. posthumno odlikovan Ordenom za humanost i ljudskost, koji dodeljuje Evropski pokret u Bosni i Hercegovini, a 2012. odlikovao ga je tadašnji predsednik Boris Tadić zlatnom medaljom „Miloš Obilić“ za ispoljenu hrabrost i delo ličnog herojstva, a jedna ulica na Novom Beogradu nazvana je po njemu.

Kurir.rs

Foto printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KOŠARE- srpski vojnici krvlju crtali mape !

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track