SEĆANJE NA SRPSKOG HEROJA: 25 godina od smrti Srđana Aleksića! Ubijen jer je branio ljudskost!
Foto: Youtube/Printscreen

da se ne zaboravi

SEĆANJE NA SRPSKOG HEROJA: 25 godina od smrti Srđana Aleksića! Ubijen jer je branio ljudskost!

Bosna i Hercegovina -

Srđan Aleksić iz Trebinja, mladić čije ime se s ponosom izgovara i u Srbiji i u Bosni i Hercegovini, umro je na današnji dan pre tačno 25 godina, 27. januara 1993. godine.

U pokušaju da zaštiti svog komšiju, Bošnjaka Alena Glavovića, Srđan je 6 dana ranije, 21. januara, pao u komu od batina pijanih vojnika koji su ga brutalno prebili na pijaci u Trebinju.

"Umro je obavljajući svoju ljudsku dužnost" napisao je tada njegov otac na umrlici.

foto: Wikipedia

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ga je 9. januara 2013. odlikovao "Ordenom časti Republike Srpske sa zlatnim zracima“. a 2012. odlikovao ga je tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić zlatnom medaljom „Miloš Obilić“ za ispoljenu hrabrost i delo ličnog herojstva.

Ordenom za humanost i ljudskost, koji dodeljuje Evropski pokret u Bosni i Hercegovini, posthumno je odlikovan 2014. godine.

Srđan Aleksić postao je sinonim za istinskog heroja širom prostora nekadašnje Jugoslavije, te tako njegovo ime nosi jedna ulica na Novom Beogradu i prolaz u Zmaj Jovinoj ulici u Novom Sadu. U Pančevu je 2010. postavljena spomen-ploča, a prolaz u centru grada dobio je njegovo ime.

I 15 godina nakon njegove smrti ulica Velikih drveta u Sarajevu je dobila ime po njemu, a u obrazloženju je navedeno:

"Bez ljudi kao što je Srđan Aleksić i njihovih herojskih dela, čovek bi izgubio nadu u ljudskost a bez nje naš život ne bi imao smisla.”

Kurir.rs

Foto: YouTube prtscr

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KOŠARE- srpski vojnici krvlju crtali mape !

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track