BOSANSKI MEDIJI: NATO I EUFOR u BiH ostali dužni milione!
Foto: Reuters / Dado Ruvić

nedostaje 10 godina

BOSANSKI MEDIJI: NATO I EUFOR u BiH ostali dužni milione!

Bosna i Hercegovina -

Više hiljada građana Bosne i Hercegovine je, kako se procenjuje, radilo za mirovne snage NATO: IFOR, SFOR, EUFOR u periodu od 1996. godine do danas.

Mnogi kuvari, prevodioci, mehaničari, čistačice, domari uredno su primali platu, dok su u tom periodu bili obavezni da sami sebi uplaćuju poreze i doprinose.

"Takva praksa je suprotna domaćim zakonima, jer u BiH poslodavac to uplaćuje, a ne radnik", pojašanjava Avdo Salihbegović, koji zastupa više od 1.200 bivših radnika NATO i EUFOR.

On napominje da je sporni period bio od 1996. do 2006. godine, te da u tih deset godina radnicima NATO nisu uplaćivani doprinosi.

foto: YouTube prtscr / Sens Arhiva

"Od 2006. godine ista je mirovna misija, isti zadatak, isti ugovori i isti poslodavci plaćaju doprinose. Očigledno je da od 1996. do 2006. godine, ostaje vakum i da oni jednostavno izbegavaju da izvrše svoju obavezu, ili nam omogućiti da kroz nepristrasan postupak mi ostvarimo svoja prava", pojasnio je Salihbegović.

On dodaje da je po preuzimanju slučaja 2013. godine, punih pet godina redovno u kontaktu i ima sastanke na nedeljnom nivou s predstavnicima NATO u BiH, te da pokušavaju doći do nstitucija na svim nivoima vlasti.

"Takva nam je država, jer niko neće da vodi računa o državljanima BIH i o njihovim pravima", dodaje Salihbegović.

foto: Profimedia

Reč je o nekoliko desetina miliona KM koje se duguju entitetskim PIO/MIO fondovima, objašnjava on, po osnovu poreza i doprinosa.

"Neophodan je i pritisak države i organa vlasti da se izmire ove obaveze. Ovo je samo u BIH. NATO i mirovne snage su bile i u Hrvatskoj i na Kosovu, pa nije bilo ovakvih problema", objasnio je naš sagovornik.

Na pitanje da li će se obraćati i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu ukoliko ne budu rešena prava ovih radnika, Salihbegović je kazao da hoće.

"Oni nama onemogućavaju da dođemo do Evropskog suda za ljudska prava. Upravo je to jedan od faktora današnjeg obraćanja medijima ispred baze u Butmiru, s obzirom na to da moramo da prođemo drugostepene instance ugovorenih postupaka da bi mogli da dođemo do Strazbura. Moramo imati konačnu odluku u BiH da bi mogli doći do Strazbura", napominje advokat Salihbegović i dodaje da NATO podleže Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

"S obzirom na to da je NATO najjača politička organizacija na svetu, ne postoji način da ih prisilimo da rade svoj posao, prema ugovorenim poslovima", zaključuje on.

Kurir.rs / Radiosarajevo.ba

Foto: Reuters/Dado Ruvić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

vesti 30 01(KURIR TV) ĆAO “BELI - SAMO JAKO”! Zašto je Beli Preletačević izbačen iz sopstvene odborničke grupe u Mladenovcu?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track