ZENIČANIN UMRO OD SVINJSKOG GRIPA! STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Epidemija vlada, očekujemo još smrtnih slučajeva!
Foto: Avaz.ba/ D. Pašalić, Foto: Avaz.ba/ D. Pašalić

TRAGIČAN ISHOD

ZENIČANIN UMRO OD SVINJSKOG GRIPA! STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Epidemija vlada, očekujemo još smrtnih slučajeva!

Bosna i Hercegovina -

Prvi ovogodišnji smrtni slučaj prouzrokovan virusom H1N1, takozvanim svinjskim gripom, zabeležen je u Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ), gde je 61-godišnji pacijent V. L. iz Zenice preko noći izgubio bitku za život.

Ovu informaciju potvrdio je i Ednan Drljević, predsednik Tima za sprečavanje gripe u KBZ, kazavši da je urađenim analizama potvrđeno da se radi o virusu H1N1.

"Ovo je prvi slučaj ove godine u BiH da je pacijent preminuo od ovog gripa. Radi se o pacijentu starije životne dobi, koji je imao i leukemoidnu reakciju u krvi, a svinjski grip došao je kao pridružena bolest", kaže on.

Ističe da su lekari uložili maksimalne napore da pokušaju da spasu pacijenta, ali je ishod bio tragičan.

"On je na Odeljenju intenzivne nege bio priključen na aparat za veštačko disanje, a preduzete su i sve ostale mere. Hospitalizovan je naveče, sutradan je preminuo. Mi smo učinili sve što je bilo u našoj moći, ali došlo je do tragičnog ishoda," pojašnjava on.

Jedini lek

Doktor Drljević upozorava da, ako je suditi prema statističkim podacima i analizama, s obzirom na to da na području Zeničko-dobojskog kantona živi 400.000 stanovnika, ovaj slučaj neće biti jedini.

"Shodno analizama i procenama, mi očekujemo da će biti još pacijenata sa smrtnim ishodom. Analize su pokazale da to bude 10 odsto od ukupnog broja, što znači da bi u našoj ustanovi taj broj mogao biti čak pet pacijenata sa smrtnim ishodom uzrokovanim svinjskom gripom", upozorava Drljević.

Savetuje da je jedini lek, odnosno zaštita, od virusa H1N1 vakcinacija, a da su zbog sve alarmantnije situacije posete u zeničkoj bolnici zabranjene i skraćene.

Epidemija vlada

Osim prvog tragičnog slučaja kod pacijenta obolelog od svinjskog gripa, u zeničkoj bolnici zabeleženo je 526 akutnih respiratornih infekcija, među kojima je najviše obolelih od gripa.

"Imamo dosta pacijenata obolelih od gripa. Epidemija vlada, a naša je prognoza da će trajati do marta, kada očekujemo normalizaciju. Za sada, s područja Zeničko-dobojskog kantona imamo više od 500 pacijenata", kaže Drljević.

Simptomi opasne zaraze

Najčešći simptomi svinjskog gripa su povišena telesna temperatura, kašalj ili curenje nosa, grlobolja, bolovi u telu, posebno u mišićima, glavobolja, slabost, povraćanje ili prolev.

Virus se najčešće širi od čoveka na čoveka putem kapljica koje nastaju prilikom kašljanja ili kihanja zaražene osobe.

Kurir.rs/ Avaz.ba

Foto: Avaz.ba/ D. Pašalić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track