(VIDEO) NASER ORIĆ STOJI IZA KAMPA U KOM VEHABIJE TRENIRAJU DEČAKE! Snimci sa islamističkim porukama šokirali region!
Foto: Printscreen/ Youtube i Beta, Foto: Printscreen, Beta

OTKRIVENO

(VIDEO) NASER ORIĆ STOJI IZA KAMPA U KOM VEHABIJE TRENIRAJU DEČAKE! Snimci sa islamističkim porukama šokirali region!

Bosna i Hercegovina -

Snimci maloletnika, koji u BiH uz predavače simuliraju vojnu obuku, šokirale su region, a posebno to što je u Upravnom odboru "Asker akademije" Naser Orić.

Iza udruženja "Asker", koje je u žižu javnosti došlo zbog obuke dečaka veštinama nalik vojničkim, stoje Naser Orić i Berin Balijagić.

Prema navodim udruženje "Asker" registrovano je u Sarajevu krajem 2015. godine. Međutim, istoimeno udruženje registrovano je kao Udruženje borilačkih veština "Asker akademija" 22. oktobra 2014. godine u opštini Novo Sarajevo.

U registru udruženja koje vodi nadležno ministarstvo Kantona Sarajevo za "Asker akademiju" upisani su Berin Belijagić kao predsednik Skupštine, Naser Orić kao predsenik Upravnog odbora i Armin Baltić kao generalni sekretar kluba, navode sarajevski mediji,dodajući da je Balijagić dugogodišnji Orićev poznanik. Na Internetu se pojavio video snimak na kojem udruženje za razvoj pozitivnih i fizičkih osobina "Asker" obučava dečake u kampu u Federaciji BiH, a kao predavači se pojavljuju ljudi čiji izgled i odeća su karakteristični za pripadnike salafijskog pokreta.

Na snimku se vidi kako vehabije daju dečacima pouke iz islama, a na otvorenom prostoru im drže vežbe identične vojničkim. Takođe dečake pitaju "Ko smo mi", a oni odgovaraju "askeri" što na turskom znači vojnici. Orić je bio ratni komandant bošnjačkih snaga u Srebrenici, a nedavno je pred sudom BiH prvostepeno oslobođen optužbi za ratne zločine nad Srbima.

Balijagić je rekao da njegova akademija nema veze sa udruženjem "Asker" i da nema nikakvih aktivnosti.

Mektić: Pozabavićemo se time

Ministar bezbednosti BiH, Dragan Mektić nema informacije da se “Asker” bavi vojnom obukom.

"Nisam gledao ni taj Jutjub, nemam nekih informacija u ovom momentu, ali ja sam dobio jutros i vašu poruku, koju sam pročitao. Ne mogu neke posebne komentare da dam", rekao je Dragan Mektić i dodao da je zloupotreba dece u bilo koje nelegalne svrhe strogo zabranjena i da mora biti adekvatno sankcionisana.

Dekan Fakulteta bezbednosti: Posebno zabrinjavajući verski momenat

Dekan Fakulteta bezbednosnih nauka iz Banjaluke smatra da stvar ne treba olako da se shvati.

"Ono što je posebno zabrinjavajuće jeste taj verski momenat, što upućuje na jednu brošuru koju je izdala islamska država, za obuku u kampovima", rekao je Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbednosnih nauka Banjaluka.

"Kada je u pitanju nešto što se tiče Republike Srpske, onda se tu od neke marginalne i nebitne stvari pravi paraformacija, a od situacije gde zaista moramo da se zabrinemo onim što vidimo da se dešava u vehabijskim enklavama, Mektić je uvek zatečen, iznenađen, traži vreme. Dakle, vrlo neozbiljno sa njegove strane“, ističe Ćeranić.

Nović: Obaveštajne službe da reaguju

"Ako se želi u zemlji sačuvati jedinstvo, dostojanstvo, onda službe, pre svega Obaveštajna služba koja prikuplja podatke i druge agencije, a ima ih bezbroj, bi morali hitno u roku od 24 ili 48 časova to da provere, jer to su lako proverljive stvari", ističe Sredoje Nović, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Kurir.rs/ Tanjug/ RTRS

Foto: Printscreen/ Youtube i Beta

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Evo kakvog je zločinca oslodio sud u BiH!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track