ČOVEK KOGA JE UBILO LOŠE PRAVOSUĐE: Kako su lažni svedoci i korumpirani policajci presudili Adnanu Lakaču
Foto: Facebook/Bibimir Bešlić

gore od filma

ČOVEK KOGA JE UBILO LOŠE PRAVOSUĐE: Kako su lažni svedoci i korumpirani policajci presudili Adnanu Lakaču

Bosna i Hercegovina -

Adnan Lakača je početkom 2007. dobio posao vozača u JU Domovi zdravlja Kanrona Sarajevo. Dan pre nego što će prvi put da ode na posao, krenuo je da se vidi sa devojkom. Na posao i kod devojke nikada neće stići.

Na ulici u naselju Grbavica zaustaviila ga je policijska patrola, koja ga je uhapsila zbog navodne pljačke prodavnice u Grbavičkoj ulici. Biće to početak kraja za Adnana Lakaču.

Lakača je narednih sedam meseci godine 2008. proveo u pritvorskoj jedinici sarajevskog CZ. U pritvoru je premlaćivan i psihički zlostavljan, kako od drugih zatvorenika, tako i od čuvara. Na sudski pretres je dovođen sa glavom zamotanom u zavoje i to vezan.

Svi dokazi i svi svedoci su ukazivali da je Adnan Lakača upadao u kladionice i prodavnice i od zaposlenih, uz pretnju velikim nožem, otimao novac. Svedoci su ga prepoznali na ispitivanju u PS Novo Sarajevo. Svi policajci su rekli da upravo on odgovara opisu napadača kakvog su tražili.

Adnan Lakača je imao trostruku sreću. Kao prvo, imao je sjajnog advokata Mirzu Kovača. Sudski proces je vodila sudija Dalida Burzić. Imao je i sreće jer DNK analiza pokazala da on nije bio izvšilac zločina.

Pljačkaš je bio izvesni Duraković, poznati drski sarajevski razbojnik i čovek koji je pokušao da opljačka i prodavnicu ispred policijske stanice kada je uhvaćen.

Pritisnuti dokazima, svedoci su menjali iskaze. Prodavačice su priznale su da im je sugerisano da pokažu na Adnana Lakaču, dok su poicajci tvrdili da su bili pod pritiskom da "neko mora biri uhapšen".

Tužiiteljka Lejla hasanbegović nije odustajala i pokušala da obori i DNK nalaz koji je oslobađao Lakaču.

Adnanov otac Refik Lakača je tada rekao da će tužiti sve krivce za ovu sudsku farsu gdje je najveću cenu platio njegov sin. Adnana Lakača su navode ljudi viđali kako tumara po Nedžarićima i okolnim naseljima i priča sam sa sobom. Umro je 2017. u 28 godini života.

Kurir.rs/Dijalogos.ba

Foto: Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track