ČUDESNA PRIČA PORODICE MRŠEVIĆ: Autističnom dečaku Slavku ne daju da ide u školu, ali je zato ovaj malinjak prava terapija za njega
Foto: USAID

VOLI DA POMAŽE

ČUDESNA PRIČA PORODICE MRŠEVIĆ: Autističnom dečaku Slavku ne daju da ide u školu, ali je zato ovaj malinjak prava terapija za njega

Bosna i Hercegovina -

U malom gradiću Rudo na krajnjem istoku Bosne i Hercegovine, stanovništvo uglavnom živi od svog rada, od poljoprivrede i stočarstva. Fabrika i firmi nemaju, pa su uglavnom prepušteni sami sebi i milosti prirode.

Sa hiljadama drugih sudbinu deli i Sanja Mršević, majka autističnog dečaka koja je do sigurnije egzistencije odlučila doći uzgojem malina. Sanja je uspela da zasadi manji malinjak, ali obzirom na stanje na tržištu, otkupnu cenu i vremenske uslove, to nije bilo dovoljno za život i izdržavanje porodice. I nije

Sanjina nesreća bila samo u nedostatku sredstava za život, već je proživela i pravu porodičnu dramu kada su pre dve godine njenom sinu, zbog blažeg oblika autizma, onemogućili da ide u srednju školu.

Slavko, autistčni dečak iz Rudog, iz škole koja mu je predstavljala najveću radost i jedini način uključivanja u drušvo, izbačen je iako je, kako roditelji tvrde, imao lekarsko uverenje koje garantuje mogućnost pohađanja nastave.

Kada je ostao bez obrazovanja, Slavko se ponovo našao u izolaciji, ali njegova majka nije odustajala. Uključenost u svakodnevnicu i osećaj korisnosti vraćala mu je kroz njegov angažman u proizvodnji malina.

foto: USAID

Želela je da radi i zaradi, ali nije mogla sama. Kao nezaposlena majka dvoje dece nije imala novca za proširenje biznisa koje bi značilo i bolji život za njena dva sina.

Podršku su joj pružili USAID-ov Fond za podršku u razvoju biznisa marginalizovanih žena i Opština Rudo.

Od novca koji je dobila, Sanja je zasadila još jedan malinjak i sada se nada da će moći da proizvede sedam ili osam tona malina. Od ovog novca kupili su i mašine za obradu zemlje, pa će rad u malinjaku biti lakši, ali i finansijski mnogo isplativiji.

Ovaj novac nije samo značio bolji život za Sanju, već i za nekoliko mladih koje angažuje za vreme berbe i pruža im priliku da zarade, jer u Rudom i nemaju mnogo mogućnosti za zapošljavanje. Ovaj novac značio je i vraćanje nade Slavku koji sa majkom radi u malinjaku.

Slavko pomaže i u podvezivanju sadnica, ali i berbi plodova. Nema fizičkih nedostataka, pun je snage i života i rad u malinjaku za njega je jedan vid terapije, ističe Sanja. Podrške ne nedostaje ni od drugog sina. I on pomaže i vredno radi. Malinjak na obali Lima za ovu porodicu više nije samo izvor zarade, već i prostor sreće.

"Nada koju nam pruža ovaj malinjak jedna je od retkih svetlih tačaka koje imamo u ovoj borbi. Znači i meni i mojoj porodici, ali ponajviše Slavku. Ako još i naša borba uspe i Slavko se vrati u školu i mi ćemo biti srećna porodica“, ističe Sanja.

Svakog dana na velikom odmoru Slavko Mršević još uvek odlazi do Srednjoškolskog centra Rudo kako bi video svoje prijatelje iz razreda i družio se s njima. Njegova borba za povratak u školu se nastavlja, a osećaj uključenosti i korisnosti do okončanja bitke, Sanja će mu i dalje pružati kroz rad u malinjaku.

Kurir.rs/Radio Sarajevo Foto: US AID

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track