ŠTA OVO PUŠE SARAJLIJE: Kutija kineskih cigareta košta evro, boks može i jeftinije!
Foto: Avaz.ba

KUPOVINA NA CRNO

ŠTA OVO PUŠE SARAJLIJE: Kutija kineskih cigareta košta evro, boks može i jeftinije!

Bosna i Hercegovina -

Širom Sarajeva počele su da se prodaju cigarete nesvakidašnjih brendova, bez akciznih markica, ispod stola, za stalne, naviknute mušterije.

"Što bacati pet maraka za kutiju cigara kad ih ima za dve marke. Isto je to, otrov – otrov", kaže jedan od stalnih mušterija na Ciglanama.

Retko će neko na pijacama da pronađe cigarete poznatih i originalnih brendova. Cigarete pakovanja "Marble" i "Ašima" koje se, kako pišu evropski mediji, proizvode u dalekoj Kini, na bosanskim ulicama mogu da se kupe za svega dve marke po kutiji, a ako uzimate boks, onda je jeftinije! Kada upitate prodavca na ulici gde nabavlja ove cigarete, odgovara diplomatski i neodređeno: "Donesu mi."

foto: AP/Ilustracija

Nema ih u legalnoj prodaji u Bosni i Hercegovini što potvrđuje i Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oprezivanje (UIO) BiH.

"Ove cigarete se ne prodaju zvanično na tržištu BiH. Niko ih legalno ne distribuira", kaže Kovačević.

Kovačević je naglasio da je svima jasno da i u BiH postoji crno tržište duvana.

"Logično je da postoji crno tržište zbog povećanja akciza koje se događa od 2009. godine praktično svake godine. Upravni odbor UIO donosi tu odluku o posebnoj ili minimalnoj akcizi na cigarete i duvan, a u pravcu usklađivanja oporezivanja akcizom s legislativom EU. Iz godine u godinu podizanje tog opterećenja akcizom verovatno određene grupe ljudi navode na nelegalnu prodaju duvana i duvanskih proizvoda", dodaje Kovačević.

Jedan od švercera s kojim su reporteri razgovarali otkrio je da cigarete koje on prodaje u BiH dolaze s Kosova.

"Ne mogu više ništa govoriti, ne želim da me uhapse", kazao je sagovornik.

Ono što je svakako zanimljivo jeste da na pojedinim gradskim pijacama poput Markala, švercerima policija i nadležni organi "ne smetaju" u svakodnevnoj prodaji cigareta.

Kako pokazuju izveštaji policijskih agencija u regionu i Evropi, primera radi iz Rumunije, prošle godine su među najviše švercovanim cigaretama upravo bile "Ašima" i "Marble" pa, "Mermer", "Plugarul", "Jin ling" i "Marlboro", a šverceri su najčešće iz Moldavije, Ukrajine, Bugarske, Nemačke, Srbije, BiH, Hrvatske, Letonije, Mađarske, Turske i Rumunije.

Kurir.rs/Avaz.ba Foto: Avaz.ba

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) OVO JE OPTUŽNICA PROTIV ZORANA MARJANOVIĆA! Ćerka bila na nasipu, dok joj je otac ubijao majku!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja