TUZLANSKI RUDARI PRETE GENERALNIM ŠTRAJKOM: Traže isplatu zaostalih plata ili obustavljaju proizvodnju!
Foto: Shuterstock

dali rok

TUZLANSKI RUDARI PRETE GENERALNIM ŠTRAJKOM: Traže isplatu zaostalih plata ili obustavljaju proizvodnju!

Bosna i Hercegovina -

TUZLA - Rudari Rudnika "Kreka" iz Tuzle najavili su generalni štrajk ukoliko im do 25. februara ne bude isplaćena januarska plata.

Zuhdija Tokić, predsednik Sindikata Rudnika uglja Kreka rekao je da se rudarima smučila cela ova situacija.

" Gdi nam se ova situacija i sve šta se radi sa Rudnikom "Kreka". Od svih rudnika u koncernu, samo rudari iz Kreke nisu dobili svoje zarade. To se ponavlja mesecima. Ako nam se ne ispuni zahtev do 25. februara, odnosno ukoliko nam ne budu uplaćene plate sa svim porezima i doprinosima, sutradan stupamo u generalni štrajk", kaže Tokić.

Naglasio je da su problemi u Kreki mnogo veći i da je obećana investiciona faza 2016.-2018. u potpunosti izostala.

"Nije uloženo 158 miliona maraka. Danas smo postavili jasno pitanje da nam se kaže da li ovakva "Kreka" predstavlja nekom problem, i da li smeta nekome. U pitanju je 2.500 rudara", istakao je Tokić.

Tuzlanski rudari su najavili da će ukoliko stupe u generalni štraj krenuti za u Sarajevo 2. marta i protestovati ispred zgrade Elektroprivrede BiH.

"U Sarajevu nećemo da tražimo plate, borićemo se za opstanak "Kreke". Rudari iz svih krajeva BiH, su nam obećali pomoć, kako bi vewć jednom prekinuli ovu agoniju. Hoćemo jasno da nam se kaže šta ustvari hoće od rudnika "Kreka", zaključuje Tokić.

Kurir.rs/Avaz.ba

Foto Shuterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track