(VIDEO) MEŠTANI MANJAČE ZABRINUTI: Nećemo dozvoliti vežbu NATO!
Foto: Ministarstvo odbrane BiH

UPRKOS DEMANTIMA

(VIDEO) MEŠTANI MANJAČE ZABRINUTI: Nećemo dozvoliti vežbu NATO!

Bosna i Hercegovina -

Meštani Manjače, na čijem području je najavljena vojna vežba NATO i armije BiH, uznemireni su i zabrinuti zbog mogućeg korišćenja osiromašenog uranijuma.

Iako su, posle pisanja portala Dnevnik.ba o vojnoj vežbi NATO i Oružanih snaga BiH na Manjači, srpski član Predsedništva BiH, Mladen Ivanić, srpski generali u Oružanim snagama, ali i Ambasada SAD, odbacili i demantovali navode o planiranoj upotrebi osiromašenog uranijuma ili borbene municije, vojni stručnjaci kažu da avion A-10, koji bi učestvovao u ovoj vežbi, zakazanoj za narednu godinu, nosi osiromašeni uranijum. To je uznemirilo meštane, koji žive uz vojni poligon.

foto: Printscreen YouTube/RTRS

Velimir Milekić

"Taj osiromašeni uranijum, svak pismen i pametan zna šta to znači. Ako se upotrebljavaju te takve stvari, ja bih najviše voleo da nema ni tih vežbi ovde", kaže Velimir Milekić (85), čije je domaćinstvo udaljeno tek nekoliko stotina metara od poligona.

foto: Printscreen YouTube/RTRS

Nenad Gajić

"SFOR je bio tu davno, da li će sad ponovo izvoditi vežbe, nisam upoznat. Јa sam odrastao ovde s vojskom i ne smeta, ali smetaju mi oni, kad vidim SFOR, a naša vojska i kad sam bio dete nije smetala, odrastao sam sa njima", dodaje Nenag Gajić, iz domaćinstva preko puta Milekićevog.

Nekoliko hiljada meštana iz pet sela i 20 zaselaka kažu da će izaći na poligon i protestovati ako do vežbe dođe.

foto: Printscreen YouTube/RTRS

Gostimir Rdulović

"Tu mnogi meštani funkcionišu, glavni put je tu, deca ovde idu u školu, tako da mi svi znamo vrlo dobro šta znači osiromašeni uranijum po potomstvo u narednim godinama. Neka NATO nađe vojne poligone u svojim zemljama, pa nek slobodno gađa", poručuje Gostimir Radulović, član Saveta Mesne zajednice Kola, Manjača.

Kurir.rs/RTRS

Foto: Ministarstvo odbrane BiH

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KAKO SMO PREVARILI NATO... Genijalna ideja naše vojske spasila avione i osramotila Alijansu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track