VELIKI SKANDAL U KOMŠILUKU: Na Fejsbuku tražio pomoć za teško bolesnu ćerku, a čim su svi videli njenu sliku, shvatili su da je to bila najgnusnija prevara ikada
Foto: Avaz.ba

BEZ TRUNKE MORALA

VELIKI SKANDAL U KOMŠILUKU: Na Fejsbuku tražio pomoć za teško bolesnu ćerku, a čim su svi videli njenu sliku, shvatili su da je to bila najgnusnija prevara ikada

Bosna i Hercegovina -

Gnusna prevara odigravala se ovih dana na društvenim mrežama kada je "očajni roditelj" potražio pomoć za njegovo bolesno dete.

Poziv se prvo pojavio na Fejsbuk stranici jedne lokalne radiostanice u BiH. Njima se, kako su naveli, u suzama javio otac. Naveo je da se zove Mirsad Stajić, da je iz okoline Banjaluke, a sa suprugom Jelenom ima sedmomesečnu ćerkicu Anu, koja ima tumor na mozgu i za operaciju joj je hitno potreban novac.

Kao i uvek, brzo su se organizovale grupe i pojedinci, pa se njegova objava s fotografijom male Ane munjevito poširila internetom i mnogi su hteli da pomognu.

Već su počele i akcije, otvoreni su žiroračuni. Mirsad je bio ažuran pa je na društvenim mrežama obaveštavao zabrinute pratioce o stanju male Ane... Sve do jedne fotografije.

"Kao i svakog dana, pratila sam šta se dešava sa malom Anom. Već sam bila u grupama koje su organizovale pomoć za malog Arslana, Aleksandra... Tražili smo način kako da pomognemo i Ani. Dijagnoze su bile slične, na njihovim stranicama takođe smo tražili savete. Mnogo sam bila uznemirena, fotografije na kojima je, navodno, bila Ana, bile su potresne. Poslala sam ih i svojim prijateljima širom sveta, u nadi da će i oni pomoći. Otvoren je račun za uplate iz inostranstva, nadala sam se najboljem", rekla je jedna aktivistkinja.

Onda se odjednom pojavila fotografija još jedne devojčice za koju je Mirsad tvrdio da je mala Ana.

foto: Avaz.ba

"Na slici je bila devojčica Grejs iz Amerike, koja je bolovala od retkog tumora na mozgu. Umrla je 7. septembra prošle godine. Odmah smo obavestili radiostanicu koja je pokrenula ovaj apel", kaže aktivistkinja.

Pokazalo se da je osoba koja se predstavila kao Mirsad Stajić zapravo prevarant koji je koristio humanost ljudi i spremnost da pomognu da bi se domogao novca.

Sa radiostranice su kazali su da su se samo odazvali na apel i da su i oni sami bili instrument nečije prevare.

"Mi smo se čuli sa majkom devojčice Grejs, čija je fotografija objavljena. Odmah smo joj uputili izvinjenje. Naša je greška što smo hteli da pomognemo, ali nismo dovoljno istražili apel navodno očajnog oca. Želeli smo da uradimo najbolje", rekli su.

Broj telefona navodnog Mirsada Stajića je, očekivano, isključen, baš kao i račun na platformi "GoFundMe", jednoj od najvećih za prikupljanje novca pa se često koristi u ove svrhe. Jasno je samo da je Mirsad do zatvaranja sakupio 500 evra.

"Ipak, mi verujemo da je u pitanju mnogo veći iznos. Mnogi su bili spremni da uplate stotine hiljada KM, nudili su novac, koliko sam čula, i roditelji malog Aleksandra Gajića, koji se od tumora na mozgu leči u Nemačkoj", ističe sagovornica.

Na društvenim mrežama žestoke su reakcije posle ove prevare. Jedni ne mogu da veruju da je neko u stanju da izmisli bolesno dete kako bi se domogao novca, a drugi se osećaju nemoćno, jer nisu mogli i znali da prepoznaju prevaranta.

Na kraju se uključio i MUP RS koji radi na ovom slučaju.

Kurir.rs/Avaz.ba Foto: Avaz.ba

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) PONOVO NAM MLADOST GINE NA SRPSKIM PUTEVIMA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track