SAMO 2 SLEPE OSOBE U BIH IMAJU PSE VODIČE: Evo zbog kojih se sve razloga zaostaje za svetom u pomoći slepima
Foto: Profimedia

oD zakona do troškova

SAMO 2 SLEPE OSOBE U BIH IMAJU PSE VODIČE: Evo zbog kojih se sve razloga zaostaje za svetom u pomoći slepima

Bosna i Hercegovina -

Za pomoć pri kretanju slepih i slabovidih osoba često se koriste obučeni psi koje retko možete videti na bosanskohercegovačkim ulicama.

Od 5.000 registrovanih slepih i slabovidih osoba na području cele Bosne i Hercegovine, samo dve osobe iamju psa vodiča - jedna u Republici Srpskoj i jedna u Federaciji BiH. Svi ostali koriste bele štapove ili pratnju.

"Oko stotinjak registrovanih osoba pri Savezu slepih i slabovidih su zainteresovani za psa vodiča, ali je najčešća prepreka nepostojanje dresura u BiH, rekao je predsednik Saveza slepih i slabovidih lica RS-a Branko Suzić.

"Najčešće su to mlade osobe, među kojima ima i zainteresovanih za ekstremne sportove itd, a koji su onemogućeni da ostvaruju svoje snove. Da bi došli do psa vodiča, morali bi da putuju u inostranstvo i plate psa po visokim cenama, oko 13 hiljada evra, dok bi najbližu obuku za psa mogli da obave u Zagrebu. Obuka bi se svakako morala i da se ponovi i na području gde osoba živi" rekao je on.

foto: Profimedia

Suzić je rekao da se stanje nije poboljšalo niti se išta rešava poslednjih nekoliko godina, te se čini da je ova kategorija za državu na dnu prioriteta.

"Pored nepostojanja interesa, postoji još niz problema zbog čega bi slepim i slabovidnim osobama bilo teško da koriste usluge obučenog psa vodiča u bilo kojem od gradova u BiH. Ne postoje ni zakoni koji bi štitili pse vodiče i njihove vlasnike. Takođe, problematične su i brojne zabrane za pse u restoranima, hotelima i drugim objektima" naveo je on.

Ipak, s obzirom na to da su ove kategorije uglavnom i socijalno ugrožene zbog niskih primanja na nivou BiH, i nakon nabavke psa problem bi bio njegovo izdržavanje.

Obučeni psi vodiči mogu da služe slepoj osobi oko osam godina, nakon čega bi morao da se nabavi novi pas što iziskuje dodatne troškove.

Pas Violete Pećić iz Dervente u junu završava svoj radni vek kada će napuniti punih dvanaest godina. Ona je navela da je nabavka i tada bila suviše skupa za pojedinca - oko 7.000 evra, plus 1.500 evra za obuku koju je morala pre toga da prođe.

Za ove namene najčešće se dresiraju labradori, zlatni retriveri i nemački ovčari kojima je potrebno oko dve godine da se izdresiraju, upoznaju s osobom kojoj će pomagati i dok se obuči slepa osoba kako da se prilagodi novom pomoćniku.

Kurir.rs / Radiosarajevo.ba

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track