AKCIJA PRAVDA: Alija Delimustafić saslušan u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu
Foto: Klix.ba

Uhapšeni zbog organizovanog kriminala i korupcije

AKCIJA PRAVDA: Alija Delimustafić saslušan u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu

Bosna i Hercegovina -

U Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu saslušani su uhapšeni u jučerašnjoj akciji “Pravda”, a među uhapšenima su bivši ministar unutrašnjih poslova takozvane Republike BiH, Alija Delimustafić i nekadašnji tjelohranitelj Alije Izetbegovića, Јusuf Škrijelj.

Oni će biti zadržani 24 časa, a pošto ih ispitaju, postupajući tužioci će odlučiti o daljim merama. U Kantonalnom tužilaštvu navode da će biti još hapšenja.

Osim Alije Delimustafića i Јusufa Škrijelja, uhapšeni su i sarajevski advokat Emir Karača, radnik opštine Stari Grad Lejla Cerić, bivši pravobranilac sarajevske opštine Stari Grad Suada Hadžić i stručnjak za saobraćaj Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo Hajrudin Omerbegović.

Uhapšeni su i Samira Skorupan, Muamer Pita, Nihad Druškić, Muhamed Hadžiomerović, Edina Mutevelić, Kemo Kapur, Edin Banović i Pero Vuković. Svi oni će tokom dana biti saslušani u Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Branilac uhapšenog Pere Vukovića advokat Omar Mehmedbašić potvrdio je da je Vuković jutros saslušan u Tužilaštvu Kantona Sarajevo i da njegov klijent,trgovac nekretninama iz Istočnog Sarajeva tvrdi da nije član ove organizovane grupe kriminalaca.

" Moj klijemnt je dao izjavu da nema veze sa ovom grupom, ali ima problem moj drugi klijent zbog fiktivne prodaje nekretnina", istakao je advokat Omar Mehmedbašić. Drugi Mehmedbašićev klijent je uhapšeni Nihad Druškić.

Akcija "Pravda" juče je sprovedena u Sarajevu, Istočnom Sarajevu, Zeničko-dobojskom i Srednjobosanskom kantonu i na području Hrvatske.

Direktor FUP-a Dragan Lukač rekao je da je reč o “Građevinskoj mafiji“ koja je se nezakonitim poslovima bavila uglavnom na teritoriji Sarajeva. Tokom policijske akcije između ostalih pretresena je zgrada Opštine Stari Grad u Sarajevu, Zavoda za planiranje Kantona Sarajevo i Opštinskog suda Sarajevo.

Pretrešeno je 60 lokacija na području BiH i Hrvatske, što je rezultat višemesečne istrage Tužilaštva Sarajevskog kantona. Akciju je sprovela Federalna uprava policije u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, Obaveštajno-bezbednosnom agencijom BiH i USKOK-om u Hrvatskoj.

(RTRS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track