AKCIJA SIPA U PRIJEDORU: Uhapšena osmorica osumnjičenih za ratni zločin
Foto: Reuters

Nova hapšenja Srba

AKCIJA SIPA U PRIJEDORU: Uhapšena osmorica osumnjičenih za ratni zločin

Bosna i Hercegovina -

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa) uhapsili su rano jutros na području Prijedora osam osoba osumnjičenih za ratne zločine na području tog grada.

U akciji Sipe uhapšeni su Slobodan Taranjac, Miodrag Glušac, Ranko Babić, Marinko Praštalo, Ranko Došenović, Zdravko Panić, Trivo Vukić i Milan Vukić.

Tužilaštvo BiH, koje je izdalo nalog za hapšenje, saopštilo je da su na više lokacija koje koriste osumnjičeni izvršeni pretresi. Uhapšeni su pod istragom i terete se da su za "vreme širokog i sistematičnog napada vojske, policije i paravojnih formacija, usmerenih na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Prijedora i okoline, počinili krivični delo zločina protiv čovečnosti".

MIRSAD KEBO: Tužilaštvo BiH krije zločine boššnjačkih funkcionera

"Oni se terete da su u svojstvu pripadnika Kriznog štaba, vojske i policije, krajem jula 1992. godine, učestvovali u nezakonitom zarobljavanju oko 120 muškaraca, među kojima je bilo i 15 maloletnih osoba, na području mesta Miska Glava, koji su posle toga zatočeni u Domu kulture, kao i na obižnjem stadionu, gde su tri dana dana mučeni i zlostavljani", navodi se u saopštenju.Tada je ubijeno izmedju deset i 15 zatočenika, dok su ostali odvedeni na lokalitet Ljubije, gde su ubijeni hicima iz vatrenog oružja. Samo je nekoliko žrtava uspelo da preživi streljanje i njihova svedočenja bila su od ključne važnosti za rasvetljavanje tog zločina, dodaje se u saopštenju.

Posle rata, ubijene žrtve su pronađene i ekshumirane u masovnim grobnicama na lokalitetu Redak I i Redak II, a deset tela pronadjeno je na lokalitetu Hozića Kamen 2016. godine.

BORAČKA ORGANIZACIJA OGORČENA

Neprihvatljivo je da većina Srba sa područja Prijedora koji su nosili oružje u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu strahuje da će biti procesuirani za ratne zločine, saopštili su iz BORS.

Ponašanju Suda Bosne i Hercegovine za ratne zločine mora se stati na kraj, a u tome je neophodna podrška nadležnih institucija Srpske - stav je prijedorskih boraca.

"Ovo prevazilazi svaku meru i mislim da Vlada RS treba da formira kancelariju za odbranu procesuiranih ljudi iz redova vojske Republike Srpske", izjavio je danas Zoran Predojević, predsednih Boračke organizacije Prijedor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track