AKCIJA SIPA U SARAJEVU: Uhapšeni vlasnici studentskog hotela i benzinske pumpe zbog pranja novca
Foto: Reuters

Utajili više od 3 miliona km

AKCIJA SIPA U SARAJEVU: Uhapšeni vlasnici studentskog hotela i benzinske pumpe zbog pranja novca

Bosna i Hercegovina -

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su jutros pretrese objekata na pet lokacija na području Sarajeva.

Kako je potvrđeno iz Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, uhapšeni su vlasnici studentskog hotela "Emiran" Emir Šarić (1972) i benzinske pumpe "Umax Group" Hasib Bjelić (1972).

"Posle višemesečne istrage, pod nalogom i nadzorom Tužilaštva KS, uhapšene su dve osobe koje se terete da su sa više ljudi u periodu od 2010. do hapšenja počinili krivično delo organizovani kriminal - porezna utaja i pranje novca", kazala je Azra Bavčić, portparolka Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Oni su osumnjičeni kako su utajili više od tri miliona KM poreza na dohodak, koje su stekli zastupajući kompaniju iz Dubaija, te su novac uplaćivali na devizne račune više komercijalnih banaka koristeći novac u privatne svrhe za kupovinu automobila i nekretnina u BiH.

Osumnjičeni Šarić i Bjelić će biti predati u nadležnost Tužilaštvu, posle čega će postupajući tužilac odrediti njihov dalji status.

(Radiosarajevo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track