ALARMANTNO: Sarajevo najzagađeniji grad u Evropi!
Foto: Printscreen Avaz.ba

Ekolozi upozoravaju

ALARMANTNO: Sarajevo najzagađeniji grad u Evropi!

Bosna i Hercegovina -
Zaštita životne sredine je u BiH na repu svih prioriteta. Mi i ne znamo koliko je vazduh zagađen, rekao je Anes Podić koordinator projekta "Eko akcija"

SARAJEVO - Sarajevo je trenutno najzagađeniji glavni grad u Evropi, ali mnogi gradovi su prošli kroz slične stvari. Imamo krupan problem koji svake godine odnosi hiljade života", rekao je Anes Podić koordinator projekta "Eko akcija" za N1.

On je rekao da je sedamdesetih godina svest o problemu bila puno jača.

"Na nivou grada je postojala komisija za okolinu. U pojedinim delovima grada pojedina goriva su bila potpuno zabranjena. Dve stotine miliona maraka je potrošeno da bi se plin doveo u Sarajevo i zamenio ugalj i drvo", rekao je Podić i dodao da su građani Sarajeva 80-tih udisali čistiji vazduh.

"Zaštita životne sredine je u BiH na repu svih prioriteta. Mi i ne znamo koliko je vazduh zagađen, jer mreže stanica koje mere su u potpunom raspadu. Kod nas se ne zna ni ko je odgovoran. Čvrsto gorivo, ugalj u kotlovnicama, mora biti "proterano", smatra on.

"Treba napraviti evidenciju ko se, koliko i kako greje. Gas mora biti jedina opcija. U Sarajevu je dramatično porastao broj automobila, ali oni nisu jedini krivci. Neregulisano grejanje je najveći problem", rekao je Anes Podić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track