AMERIČKA AMBASORKA U BiH: Evo na osnovu čega su Dodiku navedene sankcije
Foto: YT, Marina Lopičić

Američki interesi

AMERIČKA AMBASORKA U BiH: Evo na osnovu čega su Dodiku navedene sankcije

Bosna i Hercegovina -

Ambasadorka Morin Kormak izjavila je sinoć da je Kancelarija za kontrolu imovine stranaca pri Ministarstvu finansija, u konsultaciji sa Stejt Departmentom, zvanično definisao status i uveo sankcije protiv Milorada Dodika, predsednika Republike Srpske

Odluka protiv Dodika donešena je u skladu sa Izvršnom uredbom (E.0.) 13304 koju je 2003. potpisao tadašnji američki predsednik Dzordz Buš. Balkanski program sankcija uključuje blokiranje imovine osoba koje predstavljaju pretnju međunarodnim stabilizacijskim naporima na Zapadnom Balkanu.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

STRANI MEDIJI O SANKCIJAMA PROTIV DODIKA: Predsednik Srpske na crnoj listi zbog ometanja Dejtona

Buš je tada u pismu američkom Kongresu obrazlažio svoju odluku i rekao da kriza na Zapadnom Balkanu zbog koje je doneo prvobitnu odluku još nije prestala. Kao tvorce krize on je naveo osobe koje pomažu, podupiru ili su pokrovitelji ekstremističkog nasilja u Makedoniji i na Zapadnom Balkanu, ometaju sprovođenje Dajtonskog sporazuma, rezolucija UN-a za Kosovo i Ohridskog sporazuma o Makedoniji.

Foto: AP
Foto: AP

"Sva ova dela ugrožavaju američke interese i predstavljaju nastavak neuobičajene i ozbiljne pretnje nacionalnoj sigurnosti i spoljnoj politici Sjedinjenih Država", rekao je Buš.

(VIDEO) DODIKOV SAVETNIK: Američki razlozi za sankcije neuverljivi

Buš je ovom odlukom nastavio i sankcije za 172 pojedinca i organizacije u zemljama bivše Jugoslavije koji su pretnja miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Izvršnom naredbom Bušje blokirao imovinu ovim organizacijama i pojedincima, kojima je takođe zabranjen ulazak u SAD. Među njima su i svi osuđenici i optuženi Haškog suda.

(N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track