AMERIČKI CENTAR ZA DEMOKRATIJU: BiH je rasadnik džihadista u Evropi!
Foto: Profimedia

EKSTREMISTI U KOMŠILUKU

AMERIČKI CENTAR ZA DEMOKRATIJU: BiH je rasadnik džihadista u Evropi!

Bosna i Hercegovina -

Američki centar za demokratiju ocenjuje da je propaganda islamističkog pokreta u BiH u proteklih 25 godina učinila ovu zemlju rasadnikom radikalnog islama u Evropi

Autor ove analize Gordon Bardoš ističe da nije iznenađenje što se procenjuje da je BiH "proizvela" više boraca Islamske države i Nusra fronta prema broju stanovnika od bilo koje druge evropske zemlje, ukoliko se zna da je islamistički pokret u BiH u proteklih 25 godina razvio širok spektar medija i propagandnih sredstava koji podstiču i šire etničku i versku mržnju.

U delu analize Bardoš ukazuje da je multietnička demokratija u BiH doživela potpuni neuspeh, čemu je doprinelo javno promovisanje stavova pojedinih islamista, koji se kreću od "apsurda do mišljenja psihopata". Bardoš posebno izdvaja delovanje imama

Safet Kuduzović (foto youtube)
Safet Kuduzović (foto youtube)

, koji se školovao u Saudijskoj Arabiji i Jordanu, a čiji su stavovi da muslimanke ne smeju same da putuju dalje od 80 kilometara, niti da idu na plažu, što je izazvalo smeh na društvenim mrežama, ali da su njegovi drugi stavovi "manje smešni".

"Što se tiče slobode izražavanja, Kuduzović tvrdi da je vređanje i psovanje Proroka Muhameda greh zbog čega njegov počinilac zavređuje da bude ubijen, bez obzira na to da li se pokajao ili ne", podseća Bardoš na jedan od brojnih video klipova Kuduzovića na Jutjubu.

Mustafa Cerić (foto Beta)
Mustafa Cerić (foto Beta)

Bardoš ističe da imam Kuduzović nije jedini koji je zabeležen "radarom" koji prati islamske ekstremiste, trgovce oružjem, drogom i ljudima u BiH. "Jedan od najprisutnijih i najaktivnijih zagovornika militantnog islamističkog pokreta u BiH na javnoj sceni je Fatmir Alispahić, saradnik islamske ekstremističke publikacije `Saf` i urednik i voditelj televizijske emisije `Defter hefte`", navodi Bardoš. On je podsetio da su "Saf" osnovali pripadnici bataljona "El mudžahedin", jedinice u vojsci Alije Izetbegovića tokom "bosanskog džihada", i da je to prostor u kome često istupaju islamski ekstremisti, kao što su Alispahić, imam Nazim Halilović - Muderis i bivši muftija BiH

On je podsjetio da se Islamska vjerska zajednica u BiH donekla ogradila od Alispahićevih istupa, poručivši da joj nije jasno koga on predstavlja.

Fatmir Alispahić (foto printscreen depo.ba)
Fatmir Alispahić (foto printscreen depo.ba)

"Alispahić je poručio da će Ajfelov toranj postati minaret džamije u skladu sa demokratijom i ljudskim pravima jer će za 40 godina biti još mnogo muslimana u Francuskoj", navodi Bardoš. On ističe da se ovakvi stavovi Alispahića ne mogu podvesti pod bizarnost, jer imaju ozbiljnu publiku. "Bošnjačke emigrantske organizacije proglasile su Alispahića za ličnost godine, a časopis `Saf` proporcionalno broju stanovnika ima više lajkova nego `Njujork tajms` u SAD, što sa sobom nosi spoljne i unutrašnje implikacije, pa, zahvaljujući njima, nije nikakvo iznenađenje što se smatra da je BiH evropski rasadnik islama", kaže Bardoš.

(nezavisne.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track