SUD BiH:  Pod nepodnošljivim smo pritiskom zbog suđenja Naseru Oriću
Foto: Beta, Profimedia

Strašna represija

SUD BiH: Pod nepodnošljivim smo pritiskom zbog suđenja Naseru Oriću

Bosna i Hercegovina -
Sud Bosne i Hercegovine saopštio je da pritisak koji se na tu instituciju vrši zbog predmeta "Naser Orić" potpuno neprihvatljiv i da mora odmah prestati.

Sud BiH je izrazio zabrinutost zbog atmosfere koja se u javnosti BiH kreira poslednjih dana, a kojom ovu instituciju nastoje da politizuju i rad njenih sudija da degradiraju.

"Izuzetno je teško raditi u uslovima u kojima na ovako otvoren način nastoje da utiču na Sud. Apelujemo na Udružženje majki Srebrenice, koje tražže oslobađajuću presudu, kao i na one koji tražže osuđujuću, da se kreću u okviru rada svojih udružženja i da se ne meššaju u rad pravosuđa. To se, takođe, odnosi i na Udružženje Zelene beretke, Udružženje RVI, kao i na Savez logorašša regije Birač, koji opet, s druge strane, tražži proširivanje optužžnice. Ovakva vrsta pritiska je nedopustiva i potpuno bespotrebna, jer ni na koji način ne može uticati na tok samog postupka", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dalje navodi da Sud Bosne i Hercegovine "nije institucija koja podležže pritiscima", a to je, kako se ističe "pokazala dekada rada" te institucije.

"Sudije Suda BiH rade u tešškim uslovima, ali niti su, niti će ustuknuti pred bilo čijim interesima. Nastavljamo da radimo punim kapacitetom, a od nadležžnih institucija zahtevamo da nam omoguće rad u normalnim uslovima", ističe se u saopštenju Suda BiH.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track