BAKIROVI OKRENULI PLOČU: Potpredsednik SDA poziva na mir
Foto: Printscreen YouTube

Spuštanje tenzija

BAKIROVI OKRENULI PLOČU: Potpredsednik SDA poziva na mir

Bosna i Hercegovina -

Predsedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i potpredsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Safet Softić izjavio je da u Bosni i Hercegovini treba raditi na normalizaciji stanja i spuštanju tenzija.

On smatra da "ne postoji uslov" za produbljivanje krize, dodavši da se mogu razumeti tenzije koje su pratile predaju aplikacije za reviziju presude Medjunarodnom sudu pravde po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

"Ali, kada je sve to gotova stvar, ne vidim nikakvog drugog puta. Ne postoji osnov za produbljivanje dalje krize", naveo je Softić.On je najavio da je za utorak zakazana sednica Saveta ministara BiH na kojoj su učešće potvrdili predstavnici Saveza za promene (političkog boka iz Republike Srpske).

"To će biti put da se stvari polako stabilizuju. Savet ministara BiH kao izvršni organ trebalo bi da prvi krene s aktivnostima, jer su za to najodgovorniji. Posle toga bi Predsedništvo BiH i domovi Parlamentarne skupštine trebali da se okupe i da pokušamo spustiti loptu", istakao je Softić.

Prema njegovim rečima, sednica Predstavničkog doma parlamenta BiH je zakazana za 7. mart i on očekuje da stvari "krenu silaznom putanjom i da se politička situacija stabilizuje".

Upitan da prokomentariše poziv ministra spoljnih poslova BiH Igora Crnatka ambasadorki u Hagu Mirsadi Čolaković na konsultacije, zbog njenog odbijanja da MSP-u preda dopis predsedavajućeg Predsedništva BiH Mladena Ivanića, Softić je kazao da su to "sve legitimne stvari".

"Ne vidim nešto što bi bilo rad izvan institucija. Ako ministar ima pravo da pozove ambasadora na konsultacije, neka uradi to. Ne verujem da će iz tog proizaći dalje produbljivanje krize", rekao je Softić.

Govoreći o pokretanju procesa za reviziju presude MSP-a, on je rekao da se spominje rok od osam meseci u kojem će se utvrditi eventualno prihvatanje ili odbijanje aplikacije.

"Iz dosadašnjeg iskustva, jer krivično-pravni proces traje 23 godine pred MSP-om, ne očekujem brze rokove i da se može dogoditi išta u skorije vreme. S obzirom na dinamiku kako sud radi, verovatno će i sama revizija trajati godinama. Pod uslovom da Sud prihvati što je napisano i predato", zaključio je Softić.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

10 NAJVAŽNIJIH PORUKA sa sastanka Vučića, Nikolića, Dodika i Ivanića, a NAJJAČA je DEVETA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track