BANKA SRPSKE IDE U STEČAJ: Šta će biti sa državnim depozitima?
Foto: Twitter/Prijedor24.com

Država odbila da je spase

BANKA SRPSKE IDE U STEČAJ: Šta će biti sa državnim depozitima?

Bosna i Hercegovina -

U Banci Srpske otvoren je stečajni postupak, a rešenjem Okružnog privrednog suda Banja Luka za stečajnu upravnicu imenovana je Mirjana Golić iz Gradiške.

Pozivaju se poverioci da u roku od 30 dana od dana objave rešenja o otvaranju stečajnog postupka u “Službenom glasniku” prijave stečajnoj upravnici svoja potraživanja u skladu sa članom 169. Zakona o stečaju.

Banka Srpske nastala je na temeljima propale litvanske Balkan Investment banke. Vlasti RS su u njoj imale većinski kapital, ali je prošle godine nisu spasile od likvidacije i pored tvrdnji da će to biti urađeno.

Rešenje o oduzimanju dozvole za rad ovoj banci doneseno je 27. aprila prošle godine, na predlog privremenog upravnika, a na osnovu pokazatelja koji ukazuju da je kapital Banke negativan i da akcionari nisu, i pored više puta produžavanih rokova, osigurali povećanje kapitala do propisanog zakonskog minimuma.

Ukupni depoziti u Banci Srpske iznose oko 150 miliona KM, od čega su osigurani oko 55 miliona. Među neosiguranim depozitima najviše je novca javnog sektora u RS.

(Klix.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja