BEZBEDNJACI BIH IMALI PUNE RUKE POSLA: Povećan broj nepoželjnih stranaca
Foto: Printscreen Avaz.ba

Ima i povratnika iz Sirije

BEZBEDNJACI BIH IMALI PUNE RUKE POSLA: Povećan broj nepoželjnih stranaca

Bosna i Hercegovina -

Služba za poslove sa strancima BiH lani je raspolagala informacijama o 103 bezbednosno interesantna strana državljanina, od kojih je 15 pronađeno i proterano iz BiH jer su predstavljali veliku pretnju za njene građane.

Ti podaci su obelodanjeni u izveštaju o radu Službe za 2016. godinu, a kada se prošlogodišnji podaci uporede sa onima iz 2015. godine, vidljivo je da je znatno povećan broj osoba interesantnih sa aspekta bezbednosti jer ih je te godine na listi bilo 29, a proterano ih je 12.

Od 103 bezbednosno interesantna stranca koji su lani bili pod pod lupom, Služba je preduzimanjem određenih radnji i pojačanom kontrolom kretanja i boravka stranaca u BiH pronašla, procesuirala i izrekla mere proterivanja za 15 njih, dok ostala lica nisu pronađena na teritoriji BiH.

"Podatke o svih 103 lica koji predstavljaju pretnju javnom poretku i bezbednosti BiH Služba je evidentirala u bazu Registra određenih stranaca (ROS), kojoj pristup ima Granična policija BiH, te će za one koji nisu na području BiH prilikom pokušaja ulaska u BiH biti odbijen ulazak", navedeno je u izveštaju.

U nadležnim službama kažu da su lica koja su proterana u BiH ušla ilegalno, a niko nije mogao da precizira o čijim je državljanima reč.

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić kaže da se među bezbednosno interesantnim licima nalaze osobe koje mogu biti pretnja zbog radikalnih stavova i propagiranja nasilnog ekstremizma, ali i osobe koje se dovode u vezu sa organizovanim kriminalom i švercom oružja.

"Jedan broj lica koja su proterana dovodi se u vezu sa sirijskim ratištem. Jedan broj je ilegalno ulazio u BiH iz prihvatnog centra u Šidu iz Srbije. Mi smo došli do tih podataka i otkazali smo boravak u BiH i zabranili određeni period ulazak u BiH svima koji predstavljaju opasnost po bezbednost zemlje", rekao je Mektić.

Najveći broj proterivanja, i otkaza bezviznog i privremenog boravka sa izrečenom merom protjerivanja odnosio se na državljane Turske, Srbije, Albanije, kao i samoproglašenog Kosova.

(Glas javnosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track