BOSANSKI KRAJIŠNICI ĆE TUŽITI HRVATSKU: Zločini posle Oluje nisu zaboravljeni
Foto: Vikipedija

Zajednička tužba

BOSANSKI KRAJIŠNICI ĆE TUŽITI HRVATSKU: Zločini posle Oluje nisu zaboravljeni

Bosna i Hercegovina -

Načelnik opštine Ribnik Radenko Banjac rekao je da bi zapadnokrajiške opštine, ako je moguće, trebalo da pokrenu zajedničku tužbu protiv Hrvatske za velike srpske žrtve i višemilionska materijalna razaranja u proteklom ratu.

Pojedinačno bismo potrošili mnoge energije i opštine ne bi finansijski same to mogle izneti", rekao je Banjac, preneli su banjalučki mediji. U proteklom ratu veći deo opštine Ribnik bio je uništen.

Napad Hrvatske vojske na opštinu Novi Grad počeo je 18. septembra 1995. godine i tokom dva dana ofanzive poginulo je 57 lica, od kojih 37 civila, 18 vojnika i dva pripadnika MUP-a. Ranjeno je 17 civila, tri vojnika i jedan pripadnik MUP-a.Procenjeno je da je na području ove opštine pričinjena materijalna šteta od oko 80 miliona KM.

Mesec dana ranije, 8. avgusta 1995. godine hrvatska avijacija bombardovala je u Svodni kod Novog Grada kolonu izbeglica iz Republike Srpske Krajine i tada je poginulo šest civila, a više njih je povređeno.

Pripadnici Vojske Republike Srpske uspeli su 19. septembra 1995. godine da potisnu Hrvatsku vojsku preko Une.Na mestu gde je poginulo najviše civila i vojnika, u naselju Tunjica gde su pripadnici hrvatskih snaga prešli na područje opštine Novi Grad, podignuto je spomen-obeležje, prenela je RTRS.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track