Bosić: Imamo informacije da iz Srbije u Banjaluku dolaze ekstremne grupe na miting vlasti
Foto: Zorana Jevtić 11 Jan 2013

Razgovarao sa Vučićem

Bosić: Imamo informacije da iz Srbije u Banjaluku dolaze ekstremne grupe na miting vlasti

Bosna i Hercegovina -

SARAJEVO - Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić izjavio je danas da opozicija u Republici Srpskoj ima informacije da ekstremne grupe iz Srbije nameravaju da 14. maja dodju na minting u Banjaluku koji organizuje vladajuća koalicija sa SNSD-om na čelu.

Bosić je novinarima u Sarajevu rekao da je sinoć telefonom razgovarao s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, kome je preneo ta saznanja.

"Preneo sam mu naša saznanja da postoje ekstremne grupe iz Srbije koje se organizuju da dodju na miting koji organizuje (predsednik RS i lider SNSD-a) Milorad Dodik. Shvatio sam da i Vučić ima tu vrstu informacija", rekao je lider SDS-a. Bosić je potvrdio da je Vučić pozvao lidere vladajućeg bloka i opozicije u RS da protesti budu mirni.

On je kazao da je protest prvo najavila opozicija, a da je odmah posle toga Dodik najavio kontramiting u isto vreme i na istom mestu.

"Ovo što radi Dodik svakako na njega stavlja odgovornost za nemile dogadjaje, ako do njih dodje. Očekujem da i organi Srbije intervenišu ako imaju saznanja o ekstremistima iz Srbije koji bi došli ovde da prave nerede.

Očekujem da će preduzeti korake u tom smeru", naglasio je lider SDS-a.

Prema njegovim rečima, Dodik je na organizujući kontramiting "najavio je neku vrstu nasilja i pretnje". "Očekujem od njega da ne ide tim putem, jer je to huškanje naroda na narod", rekao je Bosić, ističući da opozicija neće odustati od protesta.

Lider SDS-a naveo je da vlast na sve moguće načine nastoji da opstuiše protest opozicionog Saveza za promene, navodeći da sve načelnike opština u RS, koji pripadaju SDS-u, poziva policija i traži podatke o ljudima koji nameravaju ići na proteste u Banjaluku.

Bosić je pozvao na mirne proteste, u skladu sa zakonima RS, i bez ikakvih sukoba. Lider SDS-a je naglasio da očekuje da policija RS radi svoj posao i obezbedi red i mir u Banjaluci 14. maja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track