CELA BIH BRUJI O OVOME: Sarajevo već odavno ima Trampinu ulicu!
Foto: FaCEBOOK/damir Imamovic

Hit na internetu

CELA BIH BRUJI O OVOME: Sarajevo već odavno ima Trampinu ulicu!

Bosna i Hercegovina -

Ceo svet je sa velikim zanimanjem pratio američke predsedničke izbore, pa tako i BIH. Na društvenim mrežama, osvanula je i fotografija ulice Trampina u Sarajevu.

Iako ovaj naziv nema nikakve veze s Donaldom Trampom, pa čak ni u gramatičkom smislu, oni s bogatijom maštom (ili smislom za humor) mogu da iskuju zanimljive “teorije zavere” i kreiraju simpatične priče.Trampina ulica nalazi se u samom centru Sarajeva kod Velikog parka. Fotografija s nazivom ove ulice širi se danas društvenim mrežama dan nakon predsedničkih izbora u SAD-u. O ovoj ulici pisao je kolumnista Miljenko Jergović.

"Sa četvrte strane Veliki park iviči jedna uličica, koja je tako malena i neugledna da nikada nije ni ime menjala, iako se nalazi u samom centru grada, tamo gde se imena ulica, a ponekad i živih ljudi, najčešće i najradije menjaju. Trampina je bila čikma, nazvana po Trampama, kojih danas više nema, porodici koja je, piše Alija Bejtić, davala hatibe i imame Čekrekčijine džamije podno Kovača, koju je dao sagraditi isti Muslihudin Čekrekčija, koji je ogradio zemlju za ovo mezarje", piše.

Takođe, Jergović je pisao da "Hadži hafiz Abdulatif Trampa bijaše hrabar čovjek, poput Mustafe Golubića, i isti takav usamljenik usred velikih europskih buna i prevrata, pa je stao uz ono nesretnika koji su u ljeto 1878. odlučili braniti Sarajevo od vojske baruna Filipovića".

(Radiosarajevo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track