CICOVIĆ: Dejtonski sporazum je garant mira u BIH
Foto: Fonet 3 Sep 2015

Područje Balkana nestabilno

CICOVIĆ: Dejtonski sporazum je garant mira u BIH

Bosna i Hercegovina -

Republika Srpska želi da očuva Dejtonski sporazum koji je garant mira i stabilnosti Bosne i Hercegovine, poručio je danas direktor predstavništva RS u Srbiji Mlađen Cicović na bezbednosno-političkom forumu, na kojem je konstatovano da je područje Balkana i dalje veoma nestabilno.

Entiteti sa čvrstim nadležnostima definisanim u Dejtonskom sporazumu, između ostalog u sferi bezbednosti, predstavljaju važnu zaštitu BiH od radikalnog islama, rekao je Cicović na konferenciji koju su organizovali Predstavništvo RS u Srbiji i Fond za stratešku kulturu iz Moskve.

Bez tih zaštita, ističe, prisustvo i delovanje ozloglašenih terorističkih organizacija u BiH vremenom će se samo povećavati i stabilnost i mir u toj državi i u čitavom regionu biće ugroženi.

Milorad Dodik, Foto: Zorana Jevtić
Milorad Dodik, Foto: Zorana Jevtić

Glavni i odgovorni urednik Fonda Anja Filimonova je istakla da se očito ometa slobodan i nezavisan razvoj balkanskog regiona, ocenjujući da Zapad na tom prostoru stvara uslove za haotično stanje. Ona je ukazala da su izazovi za balkanski region naoružavanje Hrvatske, rehabilitacija ustaštva i "narandžaste revolucije", a posebno je opasno da se stvore oružane snage Kosova, čije bi eventulano spajanje se vojskom Albanije predstavljalo pretnju od velikoalbanske ekspanzije.

Dževad Galijašević, Foto: Printscreen Youtube
Dževad Galijašević, Foto: Printscreen Youtube

Dževad Galijašević je povodom pronalaska oružja u Jajincima ocenio da je premijer Aleksandar Vučić ugrožen i konstatovao da se destabilizacijom Srbije destabilizuje i njeno okruženje, pre svega RS.

"Ne možemo se oteti utisku da tu nisu umešani samo prsti nekih kriminalnih organizacija, već da tu ima i specijalnih obaveštajnih operacija", rekao je Galijašević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track