CRVENA POTERNICA ZA DŽIHADISTU IZ SARAJEVA: Interpol ga juri zbog ratovanja za Islamsku državu
Foto: AP

Lov na teroriste

CRVENA POTERNICA ZA DŽIHADISTU IZ SARAJEVA: Interpol ga juri zbog ratovanja za Islamsku državu

Bosna i Hercegovina -

Interpol je na zahtev pravosudnih organa BiH raspisao crvenu poternicu za državljaninom BiH Naserom Arnautom (25) iz Sarajeva osumnjičenog za terorizam i pripadnost terorističkoj organizaciji "Islamska država".

Arnaut je osmi državljanin BiH za kojim je Interpol za manje od godinu raspisao crvenu poternicu, a sva ova lica osumnjičena su da su se borila ili se bore za "Islamsku državu" u Siriji i Iraku.Ova lica osumnjičena su i za pripadnost paravojnim formacijama "Islamske države" u Siriji, poput Fronta "Al Nusra" i drugih, piše "Dnevni avaz".

Prema policijskim i bezbednosnim podacima, Arnaut, za kojim je poternica objavljena juče na zvaničnoj stranici Interpola, najverovatnije, je 2013. godine otišao preko Turske u Siriju.

On je tokom boravka u BiH i Sarajevu bio povezan sa vehabijskim grupama bliskim Elviru Muratoviću i Kemalu Muriću koji su prošle godine bili uhapšeni zbog navodnog planiranja terorističkog napada u Sarajevu, ali su pušteni.

Navodi se i da je Arnaut bio čest gost u mesdžidu na Stupu, koji su ranije pohodili Mevlid Јašarević, osuđen zbog terorističkog napada na Ambasadu SAD u Sarajevu, ali i Nusret Imamović koji se nalazi u Siriji, kao i Bilal Bosnić, osuđen na sedam godina zatvora zbog vrbovanja državljana BiH za terorističke aktivnosti.

(Avaz/RTRS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track