ČUDO U PRIJEDORU: Mladenove koke nose već ofarbana jaja!
Foto: Printscreen Klix.ba/srna

raznih boja ima

ČUDO U PRIJEDORU: Mladenove koke nose već ofarbana jaja!

Bosna i Hercegovina -

PRIJEDOR - Mladen Goronjić, za pripremu vaskršnjih jaja nije koristio ni lukovinu ni veštačke boje jer njegove koke same boje, odnosno nose obojena jaja

1 / 3 Foto: Printscreen Klix.ba/srna

Reč je o dve rase koka - marans i araukana koje nose jaja tamnobraon, odnosno boje lukovice i zelena jaja", rekao je Goronjić Srni.

On kaže da ova jaja nisu mnogo drugačija od običnih, bar kada je reč o tvrdoći, ali da su se u porodičnoj tucijadi kao jača pokazala zelena."To su jaja stare čileanske rase koka araukana, koja je nešto sitnija od maransa, a jaja su im kod obe vrste, navodno, bez holesterola, iako jedu hranu kao i ostala živina u mom dvorištu", objašnjava Goronjić.

Foto Printscreen klix.ba/srna
Foto Printscreen klix.ba/srna

On dodaje da se u kokošijem organizmu tokom formiranja ljuske luče određeni pigmenti koji jajima daju neobične boje, te da u ta bojena jaja mora da uvrsti i jaja prepelice, kojih ima osamdesetak u leglu. Goronjić više od dve decenije gaji sitne životinje.

Osim prepelica, ima četiri-pet rasa ukrasnih patkica, labudova, gusaka, isto toliko rasa ukrasnih fazana, paunova, više rasa patuljastih koka, grlice, vjetnamske patuljaste svinje, kuniće, a ima i odgajivačnicu pasa rase američki stafordski terijer.

(klix.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track