CVIJANOVIĆ: Nismo raspisali referendum o secesiji, već o Danu Republike
Foto: Marina Lopicic

CVIJANOVIĆ: Nismo raspisali referendum o secesiji, već o Danu Republike

Bosna i Hercegovina -

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da međunarodni predstavnici nemaju potrebu da upozoravaju vlasti ovog bh. entiteta da nije moguće prekrajanje granica i otcepljenje Republike Srpske, jer nije ni raspisan referendum o secesiji, već o Danu Republike.

"Ne znam zašto ambasadori stalno potcrtavaju da se neće dozvoliti prekrajanje mape BiH, odnosno disolucija BiH. Niko nije raspisao referendum o disoluciji, otcepljenju, secesiji ili bilo čemu drugom, već smo raspisali referendum, jer želimo da gradjani kažu da li vole, da li žele i da li podržavaju 9. januar kao datum kada se proslavlja Dan Republike", rekla je Cvijanovićeva tokom posete Brodu.

Ona je navela da je održavanje referenduma o Danu RS "jedan od koraka u funkciji sprovođenja odluke Ustavnog suda", dok je drugi kolosek izmena određenih odredbi Zakona o praznicima, koji se odnosi na obeležavanje Dana Republike, što je i naložio Ustavni sud BiH ocenivši da je proslava Dana RS 9. januara diskriminatorska za građane ovog entiteta koji nisu Srbi.

"Pritom, mi istovremeno želimo da testiramo, da vidimo kakva je volja naroda, iako možemo predvideti kakvi će biti rezultati referenduma, ali je veoma važno da tu volju naroda dobijemo kroz jednu takvu formalnu činjenicu kao što je referendum", naglasila je premijerka RS.

Predstavnici zapadnih zemalja članica Saveta za primenu mira (PIK) juče su u Banjaluci posle sastanka s predsednikom RS Miloradom Dodikom saopštili da ih je on obavestio da će u narednim danima u parlament biti upućene izmene Zakona o praznicima RS.

U saopštenju je još navedeno da su odluke Ustavnog suda obavezujuće, da će taj sud 17. septembra razmatrati žalbu Narodne skupštine na odluku o Danu Republike donetu u novembru prošle godine, te da su odluke Ustavnog suda obavezujuće.

Dodik je juče rekao da RS ne odustaje od referenduma, jer je to način za sprovođenje odluke Ustavnog suda BiH, ali je danas, posle sastanka s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem ublažio svoj stav i rekao da će referendum biti održan, ako Ustavni sud ne promeni svoju odluku i vrati odlučivanje na početak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja