DEVOJČICA OD 15 UDALA SE ZA GODINU DANA STARIJEG: Otac kaže da je sve to normalno
Foto: Profimedia

Dečji brakovi

DEVOJČICA OD 15 UDALA SE ZA GODINU DANA STARIJEG: Otac kaže da je sve to normalno

Bosna i Hercegovina -

Petnaestogodišnja devojka iz okoline Sarajeva udala se prošlog meseca za šesnaestogodišnjeg mladića. Upoznali su se preko Fejsbuka i nakon kratkog dopisivanja rekla je roditeljima da je u vezi sa nekim ko joj nudi brak. Roditelji nisu negodovali, čak su je ohrabrili.

„Ona ga je našla, nisam joj ja tražio momka, znate kako mladi to rade", priča otac.

Nisu se venčali jer zakonski nemaju pravo na to. Zakon o stupanju u brak u BiH, kao i u Hrvatskoj i Srbiji, slično tretira ovakve slučajeve, brak ne može sklopiti osoba koja nije navršila 18 godina života. Sem u izuzetnim slučajevima kada je moguće sklopiti brak sa 16 godina.

Otac devojke tvrdi da joj je dozvolio da se uda za mladića.

Nije pokazao nikakva dokumenta, a na pitanje da li je socijalna služba upoznata sa udajom njegove maloletne ćerke, kaže: „Niko njoj, a ni meni ne može zabraniti, nikakav socijalni radnik. Ja sam se oženio sa 13 godina, imam 16 dece i dve žene, kod nas je to tako. Gde vi živite, pa to je sasvim uobičajno za nas.“

Devojčica je završila šesti razred i nakon toga prekinula školovanje. Kaže da namerava da nastavi školovanje. "U ovom trenutku je to nemoguće, možda nekad posle“, kaže, dok njen otac dodaje: „Nisam se protivio njenoj udaji, zašto bih, bolje da se udala za poštenog i normalnog, nego za nekog narkomana. Ako bude želela neka nastavi školovanje, ne mogu joj to zabraniti“.

Populacijski fond UN-a u BiH upozorava da rani brak ograničava mogućnosti za edukaciju, zaposlenje i samostalnost, da su lošijeg zdravlja i ekonomskog stanja, ali da škole mogu delovati preventivno i odigrati veliku ulogu u informisanju dece o opasnostima koje sa sobom nosi rano stupanje u bračne odnose.

(Info-ks.net)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track