DODIK: I ako bude zabranjen, referendum će biti održan
Foto: Zorana Jevtić

Pojačane tenzije pred 25. septembar

DODIK: I ako bude zabranjen, referendum će biti održan

Bosna i Hercegovina -

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik potvrdio je da će se 25. septembra održati referenudum o Danu RS-a i da to nije referendum o secesiji, niti se time dovodi u pitanje teritorijalni integritet BiH.

"Postoji mogućnost da dođe do zabrane i privremene mere, ali ćemo referendum ipak odžati", rekao je Dodik na pres-konferenciji i pozvao građane da izađu na referendum.

Istakao je i da Ustavni sud BiH u svojoj odluci nije ukinuo Dan RS-a, već da Narodna skupština mora da prilagodi taj praznik i za druga dva konstitutivna naroda, kao i da se referendum raspisuje kako bi se „i Bošnjaci pitali za mišljenje o ovom prazniku“.

Oni će, kaže, odlučiti da li će izaći ili ne na referendum, koji je deo konsenzusa stranaka sa sedištem u RS-u. Dodik smatra da će posle referenduma odlučiti kako će definisati odgovor na odluku Ustavnog suda BiH.Danas je, kako je naveo, održao konsultacije s političkim strankama u RS-u i svi podržavaju skupštinsku odluku o referendumu.

Dodik, takođe, tvrdi da će biti pokrenute aktivnosti da se Centralna izborna komisija (CIK) BiH eliminiše iz RS-a.Reagujući na jučerašnju nepravosnažnu odluku CIK-a da ne ustupi Komisiji za referendum u RS-u biračke spiskove, Dodik je u izjavi novinarima utvrdio da to neće uticati na odgađanje referenduma i da će se, odmah nakon 25. septembra, pokrenuti izmene Zakona o referendumu u RS-u i utvrditi obavezu da spiskove za te aktivnosti utvrđuju organi entiteta.

"Hvala CIK-u što su nam pomogli da ih ubuduće eliminišemo iz RS. I biće eliminisani u budućnosti i ne trebaju nam njihovi spiskovi", tvrdi Dodik.Ponovio je i da je za RS 9. januar "sveti datum" i da će se slaviti, naredni, kako je rekao, "još masovnije".

(Fokus.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track