(VIDEO) ODBLOKIRAN EVROPSKI PUT BIH Dodik: Ovakvi poslovi se završavaju u kafani!
Foto: RTRS

Predsednik RS i Izetbegović dogovorili kredit MMF

(VIDEO) ODBLOKIRAN EVROPSKI PUT BIH Dodik: Ovakvi poslovi se završavaju u kafani!

Bosna i Hercegovina -

SARAJEVO - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izrazili su danas zadovoljstvo ishodom sastanka u Istočnom Sarajevu, na kom je postignut dogovor o mehanizmu koordinacije i potpisano Pismo namere za kreditni aranžman sa MMF-om

Na konferenciji za novinare posle sastanka kome su prisustvovali i premijerka RS Željka Cvijanović, predsedavajući Saveta ministara Denis Zvizdić i federalni premijer Fadil Novalić, Dodik je rekao da su u vezi sa mehanizmom koordinacije postojala tri sporna pitanja i da su sva tri pozitivno rešena.

Reč je o pitanjima predsedavanja, predstavljanja prema EU institucijama i odlučivanja, rekao je Dodik i naveo da su time stvoreni uslovi da RS prihvati mehanizam koordinacije i da su konačno završena natezanja ko je u pravu, a ko nije. Predsednik RS je istakao da je dogovoreno da se odlučuje konsenzusom, a koji uključuje predstavnike Vlade FBiH, Vlade RS i Veća ministara BiH.

"Ako nema predstavnika, nema ni odluke. Nema glasanja, a ni koncenzusa bez nas", rekao je Dodik, prenosi klix.ba "Ovim je prestalo natezanje oko toga ko je u pravu, ko nije. Što se Pisma namere tiče, ono je već potpisano i poslato u Vašington", istakao je Dodik.

Pismo o namerama potpisali su Novalić i Zvizdić. Šef delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark koji je sazvao sastanak, zahvalio je Dodiku i Izetbegoviću i ostalim članovima dve delegacije na spremnosti da se dogovore oko stvari vezanih za nastavak evropskog puta.

"Inače, upitan od novinara da objasni kako se dogovori u BiH postižu u kafanama, Dodik je rekao da su kafane mesto gde se ovakve stvari završavaju.

" Ja sam se odazvao ručku u ovoj divnoj kafani. Došli smo da razgovaramo o ovim pitanjima, a naravno da nismo ovde došli da razgovaramo o Olimpijadi u Riju. U ovoj kafani je bila lepa i prijatna atmosfera - kazao je Dodik.

Sporazum o mehanizmu kordinacije Foto printscreen RTRS
Sporazum o mehanizmu kordinacije Foto printscreen RTRS

MMF je prethodno odložio kreditni aranžman BiH, jer Zvizdić i Novalić nisu potpisali Pismo namere. Zvizdić je tada rekao da Pismo namere o novom kreditnom zaduženju BiH kod MMF-a nije potpisao zbog neusvajanja brojnih važnih dokumenata, koji trebaju da trasiraju evropski put BiH, poput S SP-a, mehanizma koordinacije i drugih.

Izetbegović je na konferenciji za novinare izjavio kako je sa Dodikom razgovarao o budućnosti evropskih integracija BiH te da je u tom pogledu i postignut dogovor u vezi s mehanizmom koordinacije, saobraćajnom strategijom i aranžmanom BiH s MMF-om.

On je rekao kako je rešen set pitanja zbog kojih je ponovo otvoren put BiH ka EU, pri tome ističući kako kreditni aranžman s MMF-om ne podrazumeva samo dobijanje novca već i set reformi. Na pitanje da li je bilo priče o održavanju referenduma u RS, Izetbegović je odgovorio da nije, dodajući da je bilo govora samo o evropskim integracijama BiH.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track