DODIK: Na delu je puzajuća seča svih važnih Srba u Republici Srpskoj
Foto: Zorana Jevtić

Posetio Vladu Srbije

DODIK: Na delu je puzajuća seča svih važnih Srba u Republici Srpskoj

Bosna i Hercegovina -

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je izjavio danas u Beogradu da Srbi i Hrvati ne žele centralno uređenu BiH i da su Srbi posebno nezadovoljni radom pravosuđa.

Na pitanje novinara u Vladi Srbije da prokomentariše informacije u javnosti da bi moglo da dođe do još jednog referenduma koji bi se bavio ispitivanjem rada pravosuđa o BiH, Dodik je rekao da on o tome stalno govori i da to za njega nije ništa novo.

"Ja sam za referendum bio i juče, i danas i svaki dan sam za referendum, a kada ćemo i koji refrendum održati, obavestićemo", rekao je Dodik.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

On je istakao da je od samog postavljanja suda i tužilaštva mimo Ustava BiH bila jasna namera disciplinovanja RS i kriminalizovanja svega u Srpskoj. Dodik je rekao da se Srpska zalaže za decentralizaciju kao što je slučaj u nekim evropskim zemljama poput Belgije, Španije i Nemačke, ali da "muslimani pokušavaju da nametnu svoju logiku".“

To je vreme prošlo, nećete dobiti ništa što je stvar naše volje”, poručio je Dodik. On je još jednom ponovio da u Ustavnom sudu BiH “sede tri stranca koji odlučuju, a nemaju pojima o čemu se radi” i nazvao ih najobičnijim hoštaplerima i kriminalcima.“

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

"Danas je strah od tužilaštva i onoga što rade muslimani. Evo Nikolas Hil sa kojim nisam bio u dobrim odnosima, kada je odlazio iz američke ambasde gde je bio otpravnik poslova dve godine i glavni čovek, pošto nisu imali ambasadora, na tviteru je napisao da odlazi nezadovoljan zato što je vladajuća muslimanska partija poklopila pravosuđe u BiH i da to ne vodi nigde dobro", rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, kada Srbi u BiH o tome govore, odmah se svi ujedine protiv.“

Milorad Dodik, Foto: Zorana Jevtić
Milorad Dodik, Foto: Zorana Jevtić

"Sud i tužilaštvo u BiH je namešteno samo da sudi Srbima za navodne ratne zločine i da sve Srbe, koji po njima nisu uspeli da ogreznu u ratnom zločinu, naprave lopovima i kriminalcima zato što su živi. Njima je najvažnije da drže atmostferu stalnog progona, a to je ono što su Turci radili u Srbiji kada su odlučili da poseku sve knezove", smatra Dodik.

Prema njegovim rečima, na delu je "puzajuća seča svih važnih Srba u RS". On je rekao da i u redovima Srba u RS "ima onih koji odu kod njih i budu servilni i dozvoljavaju da u BiH vršljaju mudžahedini".

Dodik je naveo da je trenutno najvažnija tema u BiH masovno useljenje Arapa i da se o tome sada vodi istraga.

"Kada sam rekao pre tri godine da je plan da se naprave kuće i naselja koji će uvesti 100.000 ili 500.000 ljudi iz tog sveta, onda su rekli da sam nacionalista. Što se vi sada borite protiv toga"? upitao je Dodik.

On je poručio da Srbi u RS više neće trpeti takav tretman i da je najveći problem podeljenost i to što su se Srbi u zajedničkim institucijama odmetnuli od RS.

"Tamo vrše najbezočniju izdaju i stavili su se u funkciju Bakira Izetbegovića. Imaćemo i izbore i nadam se da će narod izabrati strukturu koja može da odbrani RS, jer jaka RS ima pravo na svoj život, a nejaka će biti predmet mešetarenje mnogih", naglasio je Dodik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track