DODIK NAKON SASTANKA SNSD: Dan republike biće obeležavan 9. januara
Foto: Tanjug/Tanja Valić

Odlučeno

DODIK NAKON SASTANKA SNSD: Dan republike biće obeležavan 9. januara

Bosna i Hercegovina -

Savez nezavisnih socijaldemokrata odlučan je da se Dan Republike Srpske i dalje obeležava 9. januara, u skladu sa rezultatima referenduma i poštujući volju naroda, zaključilo je Predsedništvo ove stranke na današnjoj sednici u Banjaluci.

Predsednik SNSD-a Milorad Dodik ocenio je veoma važnim što je referendum o Danu Republike protekao u mirnoj i demokratskoj atmosferi, i istakao da će Republika Srpska nastaviti da obeležava kao praznik dan svog nastanka, 9. januar.

"Zahvalni smo svima koji su izašli na referendum, koji je legitimno i zakonski sproveden. Politizacija referenduma vidljiva je kroz uticaj Bakira Izetbegovića na odluku Ustavnog suda BiH, potom i Tužilaštva BiH", rekao je Dodik.On je dodao da SNSD smatra da je referendum pokazao suverenu volju građana Republike Srpske, i da će se raditi na afirmaciji referenduma kao načina odlučivanja o svim važnim pitanjima.Dodik je naveo da će biti rađeno na poboljšanju tehničkog dela sprovođenja referenduma, u smislu da budu pripremljeni spiskovi, odnosno da se ne traže od Centralne izborne komisije BiH, kao i da se omogući elektronsko izjašnjavanje.Da bi bile izbegnute spekulacije, on je rekao da će ubuduće na referendum moći izaći građani koji u Srpskoj žive šest meseci pre održavanja referenduma.

Komentarišući izjavu predsjednika Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost Parlamentarne skupštine BiH Sifeta Podžića da treba kazniti pripadnike Oružanih snaga BiH koji su se izjasnili na referendumu o Danu Republike Srpske, Dodik je rekao da on nije taj koji kažnjava i da bi trebalo razumeti ko šta radi, jer građanin Srpske koji dođe na glasanje na poziv Narodne skupštine se ponaša legitimno."Nema države koja se može nasiljem ove vrste napraviti. Istorija je puna primera pogrešnih odluka sudova", ocenio je Dodik i ponovio da je referendum prvi korak u sprovođenju odluke Ustavnog suda BiH.

DODIK NAJAVIO: Raspisaćemo referendume o svim bitnim pitanjima Republike Srpske

On je novinarima posle sednice Predsedništva SNSD-a rekao da će u narednom periodu SNSD podneti apelaciju Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti 1. marta kao "dana nezavisnosti BiH"."Verujem da će biti ukinut 1. mart", istakao je Dodik, koji je i predsednik Republike Srpske.On je rekao da nikada nije osporavao postojanje Ustavnog suda BiH, ali jeste način njegovog rada s obzirom na to da nikada nije donet zakon o tom sudu.Dodik je podsetio da je upućena i inicijativa da se federalni zakoni stave van snage, jer nikada nije konstituisan Parlament FBiH, s obzirom na činjenicu da u Domu naroda ovog parlamenta nikada nije bilo 17 Srba."Ustav FBiH i zakon o parlamentu definišu da je konstituisan organ kada se obezbedi kompletna popuna, što nikada nije urađeno", objasnio je Dodik.

On je ponovio da će se odazvati pozivu Tužilaštva BiH za saslušanje zbog održavanja referenduma o Danu Republike, ali samo u pravosudnim institucijama u Republici Srpskoj ili posredstvom video linka."Spreman sam da odem u Istočno Sarajevo u Tužilaštvo Republike Srpske. Neka dođe tužilac Tužilaštva BiH i daću mu izjavu. Smatram da Sud i Tužilaštvo BiH nisu ustavni i legitimni i jednog dana će biti srušeni, ali kao predsednik Republike neću da dovodim Republiku Srpsku u pitanje i da se pravi haranga o tome", istakao je Dodik.Predsednik

SNSD-a uoči današnje sednice novinarima je pokazao prijavu koju su članovi rukovodstva ove stranke trebali da potpišu i pošalju Tužilaštvu BiH. U njoj se navodi da su "kao saučesnici i saradnici Milorada Dodika učestvovali u organizaciji sprovođenja referenduma o Danu Republike Srpske".

DODIK ZA KURIR: Bakir je ludak, ubiće me!

On je dodao da je na sednici Predsedništva SNSD-a podržan i sporazum o mehanizmu koordinacije, koji je znatno bolji u odnosu na onaj koji je u januaru prihvatio Savez za promene, na način da će na sednicama na kojima se odlučuje o evropskim pitanjima kvorum i većinu odlučivanja činiti ovlašćeni predstavnik Vlade Republike Srpske."Niko iz Republike Srpske neće moći da bude smatran da predstavlja Republiku, već će morati biti napisano u dokumentu da on predstavlja Vladu. Taj dokument potpisaće i overiti predsednik Vlade Srpske", naglasio je Dodik.Govoreći o klirinškom dugu, Dodik je rekao da je o tome razgovarao sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom i da mu je rečeno da se čeka samo još jedan potpis iz Saveta ministara BiH."Rečeno je da će biti i deblokiran uvoz roba iz BiH, a time i iz Republike Srpske", naglasio je Dodik i izrazio uverenje da niko u BiH nema razloga da blokira sredstva od klirinškog duga.

(RTRS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track