DODIK NAPAO KARAMARKA: Taj čovek nastavlja ideologiju ustaštva!
Foto: Dado Đilas

Nastavlja se verbalni sukob

DODIK NAPAO KARAMARKA: Taj čovek nastavlja ideologiju ustaštva!

Bosna i Hercegovina -

Predsednik RS Milorad Dodik ocenio je neprimerenom izjavu potpredsednika hrvatske vlade Tomislava Karamarka o tome kako je nastala RS kao i njegova podrška poređenju Banjaluke i Blajburga.

Dodik smatra da takvom izjavom visoko rangirani političar pokušava zapravo da skrene pažnju sa njegovih porodičnih afera u Hrvatskoj u ovom trenutku.

Za banjalučke Nezavisne novine rekao je da Srbi i Hrvati treba da nastave da neguju dobre odnose unutar BiH, kao što dobre odnose, kako je istakao, treba negovati i sa Bošnjacima. Što se tiče Srba i Hrvata, Dodik je napomenuo da Karamarko ne razume te odnose u kontekstu BiH.

"Srbi i Hrvati su rešili svoje međusobne odnose. Srbi imaju RS i Srbiju, Hrvati imaju Hrvatsku, ostalo je da rešimo pitanje zločina i imovine. Zato mislim da nije bilo nikakve potrebe da Karamarko ni Komarica to pitanje recikliraju na ovakav način", rekao je.

Tomislav Karamarko, Foto: Fonet/ AP
Tomislav Karamarko, Foto: Fonet/ AP

Teška pitanja iz prošlosti, kaže Dodik, treba staviti u okvir pravosuđa i nadoknada za štetu, a odnose treba da nastavimo razvijati na najbolji način.

Dodik je rekao da RS uvažava činjenicu da je Kolinda Grabar-Kitarović, predsednica Hrvatske, posetila Banjaluku, i da je tom prilikom s njom pokrenuo ozbiljan dijalog upravo da se teška pitanja iz prošlosti ostave institucijama, a da se grade dobri odnosi.

Kolinda Grabar- Kitarović, Foto: AP
Kolinda Grabar- Kitarović, Foto: AP

"Treba negovati dobre odnose sa svima, ne samo s Hrvatima nego i s Bošnjacima. Ali moram da kažem da čim neko u Srbiji progovori o stanju u BiH - nakostreši se sva javnost u Sarajevu. Sada svi ćute, čak podržavaju Karamarka. A čim neko nešto kaže iz Srbije, ako to nije Čedomir Jovanović odmah je to dočekano na nož", kaže Dodik.

Dodao je da Karamarku postavlja pitanje odnosa Hrvatske prema Srbima, zločinima nad njima i njihovom proterivanju iz Hrvatske i oduzimanju njihove imovine, nelegalnoj akciji Hrvatske vojske u RS, posebno uništenju Mrkonjić Grada, te navodi da je RS nastala na patnjama i žrtvama Srba, a ne na zločinu.

"Ako me pita na čemu je nastala RS, onda ću mu reći da je nastala u želji srpskog naroda da se odbrani od ideologije ustaštva koja je 500.000 Srba odvela u Jasenovac, a Karamarko nastavlja tu vrstu politike u samoj Hrvatskoj. RS je nastala na uverenju da Srbi imaju pravo na život i slobodu i na činjenici da se na taj način rešava pitanje odnosa Srba i Hrvata koji su kroz istoriju uvek bili suprotstavljeni", rekao je Dodik.

Karamarko je, naime, dao podršku biskupu Komarici u vezi sa njegovom izjavom da je Banjaluka današnji Blajburg zbog proterivanja Hrvata iz tog grada tokom rata, te pozvao Dodika da kaže koliko se Hrvata vratila u RS od poslednjeg rata, koliko Bošnjaka.

Biskup Komarica, Foto: Anadolija
Biskup Komarica, Foto: Anadolija

Karamarko je zapitao i kako je uopšte, kako je rekao, nastala ta kreacija (RS) čiji je Dodik predsednik. Banjalučki biskup Komarica uporedio je 17. juna stradanje na Blajburgu sa događajima u Banjaluci tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini.

"Mi smo ovde Blajburg. To je muka i to sam želeo u Blajburgu da poručim", kazao je Komarica posle sastanka sa Rajnerom, odgovarajući na pitanje novinara iz Republike Srpske zašto je 14. maja išao u Blajburg gde je predvodio misu.

Predsednik RS Milorad Dodik je u oštrom tonu poručio Komarici da je poređenjem Banjaluke i Blajburga uvredio ne samo stanovnike glavnog grada Srpske, Potkozarja i cele RS, već i mučenike postradale na brojnim startištima u Drugom svetskom ratu.

"Vi ste služili misu za žrtve Blajburga, i to je vaše pravo. Siguran sam da znate da su neke od blajburških žrtava odgovorne za naše stradanje u Potkozarju, Banjaluci i Donjoj Gradini, ali da nijedna od naših žrtava nije odgovorna za smrt ljudi kojima ste služili misu u Blajburgu. Stoga je poređenje Banjaluke i Blajburga u najmanju ruku strašno", naglasio je Dodik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track