DODIK OBJASNIO: Ne bavimo se secesijom, to je nametnuta priča
Foto: Predsednik.rs

Otvoreno

DODIK OBJASNIO: Ne bavimo se secesijom, to je nametnuta priča

Bosna i Hercegovina -

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da primarno pitanje Republike Srpske nije secesija, koja je prema njegovom mišljenju, "nametnuta priča iz pojedinih krugova".

"Mi nemamo nameru da se bavimo secesijom, ali isto tako nismo spremni da ćutimo na silne zloupotrebe na štetu Republike Srpske", rekao je Dodik u razgovoru sa švedskim ambasadorom u BiH Andersom Hagelbergom.

Dodik je švedskog ambasadora upoznao i sa "apsurdom da je tek 93. odluka Ustavnog suda izazvala burne reakcije, jer je u pitanju Republika Srpska, dok u prethodne 92. odluke Ustavnog suda nema odgovornih, što jasno govori o nedostatku pravne države", objavljeno je na sajtu Kabineta predsednika RS.

Ustavni sud BiH je u novembru 2015. godine proglasio neustavnim 9. januar kao Dan RS, ali su vlasti RS 25. septembra prošle godine sprovele referendum o Danu RS, uprkos privremenoj meri Ustavnog suda kojom se zabranjuje održavanje referenduma.

Dodik je rekao Hagelbergu da će buduće aktivnosti RS biti uglavnom usredsredjene na donošenje Zakona o Ustavnom sudu BiH i istrajavanju na stavu da državljani BiH budu sudije Ustavnog suda, a ne stranci. Dodik je, kako se navodi u saopštenju, rekao da Republika Srpska nije protiv Evropske unije i da se kreće tim putem. Dodik se zahvalio Švedskoj na dosadašnjoj pomoći i unapredjenju saradnje sa Republikom Srpskom na ekonomskom i svakom drugom planu, posebno istakavši konstruktivnu ulogu Švedske u BiH.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track