DODIK: Otete nadležnosti uskladiti sa Dejtonskim sporazumom
Foto: Zorana Jevtić

Srpska poštuje sporazum

DODIK: Otete nadležnosti uskladiti sa Dejtonskim sporazumom

Bosna i Hercegovina -

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da Srpska podržava izvorni Dejtonski sporazum koji je doneo mir i koji funkcioniše dve decenije, ali je naglasio da će tražiti da se svih 83 nadležnosti koje su otete i prenesene na nivo BiH dovedu u sklad sa Dejtonom.

Dodik je na konferenciji za novinare istakao da Srpska podržava Dejton sa "stanovišta slova, a ne duha tog sporazuma", kao i da je zaustavila ekspanziju i veoma "kancerogeno" širenje teorije o duhu Dejtonskog sporazuma, prenosi RTRS.

"Uspevamo da vratimo poziciju poštovanja slova Dejtonskog sporazuma u BiH i to će biti naša politika i dalje, imajući u vidu da su visoki predstavnici, zaduženi da provode slovo Dejtona, kršili međunarodno pravo u više navrata i učinili krivična dela međunarodnog karaktera prenoseći nadležnosti na nivo BiH i kršeći prava stečena Dejtonskim sporazumom", rekao je Dodik.

(VIDEO) UOČI 21. GODIŠNJICE: Dejtonski sporazum na staklenim nogama

Prema njegovim rečima, Srpska će ostati privržena tome da je formiranje BiH kao konfederalno-federalne zajednice dva entiteta i tri konstitutivna naroda omogućilo da ta zemlja stupi u mirovnu fazu.

"Nikada nećemo dozvoliti da razni međunarodni mešetari nametnu priču o duhu Dejtona koja je koštala srpski narod mnogo. Naša politika podrazumeva da prvo zaustavimo te transfere i onemogućimo zloupotrebe Dejtonskog sporazuma", rekao je Dodik.

On je naveo da će Srpska tražiti da se svih 83 nadležnosti koje su otete i odnesene na nivo BiH dovedu u sklad sa Dejtonom.

Milorad Dodik, Foto: Zorana Jevtić
Milorad Dodik, Foto: Zorana Jevtić

"Svako kršenje Dejtona za nas je apsolutno neprihvatljivo. Došlo je vreme da se na demokratski način sve uredi. Dejtonski sporazum je uredio da BiH može samo da se kreće u skladu sa sporazumom dva entiteta, što mora biti ustavni osnov za svako rešenje. Sve ostalo je neustavno, od suda, tužilaštva i mnogo čega", rekao je Dodik.

Kako je rekao, neustavne stvari u BiH odraz su nasilja međunarodne zajednice i pohlepe bošnjačke političke elite, koja je bila spremna da sve učini da devastira Srpsku.

"To podrazumeva da iz Ustavnog suda odu strane sudije", rekao je Dodik dodajući i mnogo toga što ćemo pokušati u narednom vremenu.

Predsednik Srpske je rekao i da je Dejtonski sporazum kontinuitet međunarodnog subjektiviteta Republike Srpske, koja je u taj sporazum unijela svoju teritoriju i efikasnu vlast. "Činjenicom da smo potpisali sve anekse tog sporazuma mi smo ključni faktor tog sporazuma", zaključio je Dodik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja