DODIK: Ovo je bio referendum o Danu RS, ne o statusu
Foto: AP

Zadovoljan rezultatima

DODIK: Ovo je bio referendum o Danu RS, ne o statusu

Bosna i Hercegovina -

"Ponosan sam što nije bilo incidenata,što je narod pokazao zrelost i odlučnost.Niko od budućih političara neće moći da zanemari volju naroda, poručio predsednik RS Milorad Dodik obraćajući se javnosti posle referenduma.

On je naglasio da su naovaj način Srbi pokazali da imaju demokratski kapacitet. Na pitanje hoće li biti referenduma o sudu i tužilaštvu, Dodik je odgovorio: "Biće".

Takođe, istakao je da ovo bio referendum o Danu Republike Srpske, ne o statusu.

Dodik je podsetio da je referendum, kao sredstvo i način odlučivanja prvu put proveden posle Dejtona i da su vlasti Srpske zajedno sa opozicijom doneli odluku o održavanju referenduma o Danu Republike.

"Zahvalan sam svima koji su podržali referendum, svakom čoveku, pojednicu koji je glasao", rekao je Dodik i istakao da je ponosan na činjenicu da je referendum protekao u miru i da nije bilo nikakvih incidenata.

Predsednik Srpske je rekao da je srpski narod danas pokazao političku zrelost i odlučnost.

"Imamo sasvim pozitivne rezultate referenduma, izražavam zadovoljstvo ovim danom koji će ući u istoriju Republike Srpske", rekao je on.

Podsetimo, u Republici Srpskoj održan je referendum na kojem su građani odgovarali na pitanje "Da li podržavate da se 9. januar obeležava i slavi kao Dan Republike Srpske?".

Prema prvim nezvaničnim rezultatima, na obrađenih 30,76 glasačkih mjsta glasalo je 154.019 glasača, a 99,80 odsto izjasnilo se sa "da".

(RTRS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track