DODIK POSLE SASTANKA SA MOGERINIJEVOM: Učinili smo sve što se od nas očekuje
Foto: Printscreen Sputnjik Srbija

Ponovio opredeljenje RS

DODIK POSLE SASTANKA SA MOGERINIJEVOM: Učinili smo sve što se od nas očekuje

Bosna i Hercegovina -

Predsednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas, posle sastanka sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini, da nije uspeo mehanizam koordinacije različitih nivoa vlasti u procesu pregovora sa EU.

Dodik je ponovio opredeljenje RS za evropski put Bosne i Hercegovine, bez obzira na, kako je kazao, mnoge različitosti, dodavši da je na sastanku konstatovano da je ključni problem mehanizam koordinacije koji nije zaživeo.

"Savet ministara uopšte nije ispunio svoje obaveze, da priredi i uradi poslovnik o radu i neke druge akte i koliko sam ja razumeo, to je prioritet koji smo danas usaglasili", naglasio je Dodik.

Prema njegovim rečima, RS treba da bude vidljiva na evropskom putu kroz mehanizam kordinacije "i u tome uspeva".

"Mi iz Republike Srpske smo u okviru reformske agende učinili sve što se od nas očekuje i jedini smo u BiH ispunili uslove vezano za pismo namere MMF-u, a to je jedan od osnovnih programskih akata Bosne i Hercegovine na evropskom putu", kazao je Dodik.

Dodik je kazao da su predstavnici SDS-a i PDP-a, stranka iz RS, nastojali da prikažu da je situacija teška samo u RS, te da su izneli, kako je istakao, "neopravdane" optužbe na rad javnog rtv servisa u RS (RTRS).

Lider SDS-a Vukota Govedarica kazao je da je ta stranka opredeljena za evropski put BiH, navodeći da ga posebno raduje to što je bošnjački član Predsedništva i lider SDA Bakir Izetbegović na sastanku rekao da je "prošlost treba ostaviti iza i početi gledati u budućnost".

FOTO: Printscreen/Youtube
FOTO: Printscreen/Youtube

Još je kazao da ohrabruje Izetbegovićev predlog da se u BiH potpiše deklaracija prema kojoj bi se BiH kretala napred, ostavljajući prošlost i pitanja oko kojih nema saglasnosti tri naroda po strani, kako u zemlji više ne bi bilo političkih kriza.Opredeljenje za evropski put BiH istakao je i potpredsednik PDP-a Igor Crnadak.

Visoka predstavnica EU za spoljnju politiku i bezbednost danas je boravila u zvaničnoj poseti BiH, kojom je završila svoju balkansku turneju tokom koje je boravila i u Crnoj Gori, Makedoniji, Srbiji i na Kosovu.

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track