DODIK POZVAO SVE SRPSKE STRANKE DA NAPUSTE INSTITUCIJE BIH: Tužba protiv Srbije NEPRIHVATLJIVA
Foto: RTRS

Poziv

DODIK POZVAO SVE SRPSKE STRANKE DA NAPUSTE INSTITUCIJE BIH: Tužba protiv Srbije NEPRIHVATLJIVA

Bosna i Hercegovina -

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je danas sve srpske stranke u BiH, koje su u koaliciji sa Strankom demokratske akcije Bakira Izetbegovića, da bez odlaganja napuste zajedničke institucije BiH, a najkasnije do isteka roka predviđenog za mogućnost obnove postupka protiv Srbije.

Dodik je poručio da SDS, PDP i NDP ne treba da čekaju da bošnjački politički vrh donese odluku o pokretanju nelegitimne tužbe protiv Srbije.

"Ukoliko Izetbegović ostane pri svom stavu i podrži reviziju postupka protiv Srbije, pozivam SDS, PDP i NDP da trajno napuste zajedničke institucije BiH, što će učiniti i predstavnici SNSD-a. Mislim da oklevanje stranaka takozvanog Saveza za promjene ohrabruje samog Izetbegovića u ovom, po regionalnu stabilnost, riskantnom i potpuno nepotrebnom potezu", upozorio je predsednik Rerpublike Srpske.

Dodik je ocenio da revizija tužbe protiv Srbije, koju najavljuje Izetbegović, apsolutno neprihvatljiva i pogubna po buduće odnose u samoj BiH, ali i u regionu.

"BiH ni u prvom postupku, koji, takođe, nije bio legitiman, nije imala relevantne dokaze protiv Srbije, tako da apsolutno ne verujem da je u međuvremenu došlo do bilo kakvih 'novih' dokaza. Ali, ovo što je naumio bošnjački član Predsedništva je jak dokaz da oni kojima su 'usta puna' BiH uporno i sistematično rade upravo na njenom rušenju, ili bar na pokušaju isterivanja svih nemuslimana iz BiH", istakao je Dodik.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Ukratko: Oslobodite Olivera Ivanovića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track