DODIK: Prevladala mržnja prema svemu što je srpsko
Foto: Zorana Jevtić

Reakcije na presudu Karadžiću

DODIK: Prevladala mržnja prema svemu što je srpsko

Bosna i Hercegovina -
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da u reagovanjima na presudu Radovanu Karadžiću u Bosni i Hercegovini prepoznaje "potmulu mržnju prema svemu što je srpsko".

Tako, rekao je, razume i reagovanje predsedavajućeg Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, jer u reakcijama iz Srbije nije bilo pomena bilo čijeg imena, već je poslata poruka da se postuje BiH, a voli Republika Srpska.

"Ako Srbija nije pokazala svoju orijentaciju onda ne znam ko jeste, a to sigurno nije Bakir Izetbegović", rekao je Dodik. Samo naivni, ističe Dodik, mogu da veruju da Bošnjaci u BiH podržavaju Dejtonski sporazum, jer njihove jedine i prave namere su da umanje snagu Republike Srpske.

"Tako je ovo iskorišćeno", rekao je Dodik i dodao da Izetbetgović ne govori u ime BiH, već u ime bošnjačkog naroda.

Bakir Izetbegović, Foto: AP
Bakir Izetbegović, Foto: AP

Istakao je i da je Izetbegović, kako je rekao, takav kakav je, zbog politike koju vodio izgubio kredibilitet. "Njegova politika jeste - što gora situacija za RS", naveo je predsednik Srpske.

Upitan šta misli o Haškom tribunalu, Dodik je rekao da je on bio najavljen kao mesto koje će putem pravde obezbedi pomirenje, ali se to nije dogodilo, jer se od početka sudi samo srpskim komandantima. A što se tiče presude izrečene ratnom lideru bosanskih Srba, Dodik kaže da ona ništa dobro nije donela BiH.

"Ona je još više podelila BiH, dakle BiH ništa sa ovim nije dobila. Haški tribunal gubi svoj legitimitet", rekao je Dodik i u prilog tome naveo činjenicu da Sarajevom šeta komandant koji je naređivao i vršio ubistva. Šta više, sada i komentariše odluke Haškog suda.

Upitan da li bi ponovo nekoj ustanovi dao ime po Radovanu Karadžiću, Dodik kaže da bi i da u tome ne vidi ništa loše, tim pre što su ime ratnog člana predsedništva BiH Alije Izetbegovića već odavno dobili razni objekti širom BiH.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track