DODIK: Referendum o Danu Republike Srpske 25. septembra
Foto: Dado Đilas

9. januar sporan

DODIK: Referendum o Danu Republike Srpske 25. septembra

Bosna i Hercegovina -

Vladajuća koalicija u Republici Srpskoj predvođena Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) usaglasila je danas inicijativu da se referendum o Danu Republike Srpske održi 25. septembra.

Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da je danas ta inicijativa usaglašena i upućena Narodnoj skupštini RS.

"Mi smo usaglasili i uputili inicijativu Narodnoj skupštini RS i to pitanje je sada u proceduri", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, dodajući da veruje da će to pitanje biti završeno do petka.

Komentarišući stav lidera SDS-a Mladena Ivanića da da bi referendum o Danu Republike trebalo da bude održan posle lokalnih izbora zakazanih za 2. oktobar, Dodik je rekao da nema nameru da komentariše Bosićeve stavove. Dodik, koji je i predsednik RS, dodao je da Republika Srpska nije odustala ni od referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH.

"Nismo odustali od referenduma. Čekamo i dajemo šansu na kolegijumu da vidimo ko je za, a ko protiv i zašto određenih termina", rekao je on.

Ustavni sud BiH je doneo odluku prema kojoj je obeležavanje Dana RS 9. januara diskriminatorsko prema građanima RS koji nisu Srbi, jer se tada proslavlja i krsna slava RS, Sveti arhiđakon Stefan.

RS je naloženo da odredi neki drugi datum za proslavu Dana republike, ali predstavnici svih srpskih političkih stranaka ne odustaju od proslave Dana RS 9. januara, jer je na taj dan 1992. osnovana Republika srpskog naroda u BiH, koja je kasnije preimenovana u Republiku Srpsku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track