DODIK: Referendum u RS neće biti otkazan, a Hrvati su kroz NDH počinili genocid nad Srbima
Foto: Marina Lopičić

Odlučan

DODIK: Referendum u RS neće biti otkazan, a Hrvati su kroz NDH počinili genocid nad Srbima

Bosna i Hercegovina -

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavo je u sredu u intervjuu za regionalnu televiziju N1 da će referendum najavljen za 25. septembar biti održan bez obzira na sva osporavanja, naznačio je mogućnost još jednog izjašnjavanja o otcepljenju tog entiteta od BiH, i istovremeno iskoristio priliku da ponovo napadne Hrvatsku i predsednika SDP-a Zorana Milanovića.

Dodik nije ostavio nikakavprostor za eventualno otkazivanje referenduma o 9. januaru kao danu RS uprkos brojnim pozivima da to učini.

"25. je referendum i nema odgađanja", rekao je Dodik u intervjuu.

Uoči sastanka s predsednikom i premijerom Srbije Dodik je rekao da je zahvalan Tomislavu Nikoliću i Aleksandru Vučiću i da je siguran da se oni "neće mešati u unutrašnje stvari BiH.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

"Srbija je spremna da štiti ovlašćenja koje su Dejtonom date RS-u", istakao je Dodik za N1.

Ponovo je osporavao autoritet Ustavnog suda BiH tvrdeći da on donosi samo odluke koje su u interesu Bošnjaka i da to čini zahvaljujući glasovima troje stranih sudija.

Odbacio je upozorenja da je referendum o 9. januaru priprema za onaj o otcepljenju tog entiteta od BiH, ali i potvrdio da ni takav referendum ne treba isključiti 2018. godine, kako je to u programskom dokumentu iz prošle godine najavio njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Foto: FoNet
Foto: FoNet

Ocenio je da je Dejtonski sporazum "u cjelini degradiran" a visoke predstavnike međunarodne zajednice u BiH koji su uvodili promene nazvao je "lopovima i kriminalcima".

Zaključio je da su stoga i Hrvati u BiH obespravljeni.

"Pozivam Bošnjake i Hrvate da sednemo i krenemo od početka. Međunarodna zajednica nije ništa rešila. Imamo Vašingtonski i Dejtonski sporazum, oni su dali prava svim stranama i to je polazna tačka", poručio je Dodik za N1.

Odgovarajući na pitanje novinara u vezi s tajno snimljenim razgovorima Milanovića i predstavnika hrvatskih udruženja,rekao je da su Hrvati kroz NDH počinili genocid nad Srbima.

"Ubijeno je nekoliko stotina hiljada Srba a Hrvatska se nikada nije na pravi način ogradila (od zločina)", rekao je Dodik dodatno optužujući današnju Hrvatsku za sprečavanje povratka imovine izbeglim Srbima.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Za Milanovića je ponovio ranije izrečenu tvrdju da je "pre podne ustaša a posle podne neki tzv. partizan".

"Znam iz pouzdanih izvora da je opterećen prezimenom i da mora objašnjavati da li je Srbin ili nije i to mu je verovatno stvorilo frustracije", rekao je Dodik za N1.

Na sličan je način komentarisao Milanovićevu izjavu o "šaci jada".

"Nas ima više od Hrvata a mi smo kao šaka jada, a oni su neka velika bulumenta", rekao je Dodik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track