DODIK:  Referendumom ćemo odgovoriti uvek kada nam pokušaju oduzeti pravo
Foto: Beta (Nenad Petrović)

Uspeh

DODIK: Referendumom ćemo odgovoriti uvek kada nam pokušaju oduzeti pravo

Bosna i Hercegovina -

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da je referendum o Danu RS uspeo i da će taj entitet BiH na sve situacije u kojima joj se pokuša oduzeti pravo, ili kada se pokuša poniziti i oduzeti joj se dostojanstvo, ponovo odgovoriti referendumom.

"Sada smo dobro uvežbali i možemo da odgovorimo veoma često i veoma spremno na svaki pokušaj ponižavanja RS… Imamo pozitivne rezultate referenduma. Izlaznost je sasvim dovoljna u skladu sa zakonom", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci. Da bi rezultatu referenduma bili važeći potrebno je da na njega izadje 50 posto plus jedan glas gradjana s pravom glasa.

Dodik je ponovio da današnji referendum nije bio referendum o secesiji, dodavši da "nije vračara" i da ne može da kaže da li će se taj referendum i kada desiti, odnosno kada će o tome biti doneta politička odluka."BiH je puna nasilja i nezakonitih odluka visokih predstavnika. Ustav RS je prekršen i on mora da bude doveden u sklad. Mi nećemo odustati da to pitanje rasčistimo", kazao je predsednik RS.

Prema njegovim rečima, RS je na referendumu pokazala svoj politički kapacitet i političku volju i odlučnost, bez namere da bilo koga ugrozi.Dodik je naveo da je današnji referendum bio jedan od koraka sprovodjenja odluke Ustavnog suda BiH o Danu Republike, ističući da su gradjani RS potvrdili da žele da 9. januar bude Dan RS.

Foto: AP
Foto: AP

"Ovo je jaka manifestacija volje stanovništva kako bi se odredio prema nečemu što je za njega važno i sveto", rekao je predsednik RS.Komentarišući tvrdnje predsedavajućeg Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da će biti neizbežna medjunarodna reakcija prema zvaničnicima u RS koji su organizovali referendum, Dodik je kazao da RS "nema čega da se plaši" i da će on nastaviti sutra da radi.

On je naveo da je upravo Izetbegović, koga, kako je kazao, medjunarodna zajednica favorizuje, pokrenuo priču o Danu RS, ističući da RS nakon današnjeg referenduma ima odgovor i izraženu volju naroda da se suprotstavi.

Na novinarsko pitanje da li će biti referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, Dodik je odgovorio: "Biće. Šta te briga? Čućeš".Dodik je kazao da se ne plaši da će biti uhapšen zbog referenduma, jer, kako je naveo, nema osnova da bude krivično gonjen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track