DODIK: Republika Srpska nije nikada bila u opasnosti da nestane kao sada
Foto: Zorana Jevtić

BIH

DODIK: Republika Srpska nije nikada bila u opasnosti da nestane kao sada

Bosna i Hercegovina -

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu da RS nikada nije bila lišena opasnosti da nestane i dodao da se RS "mora čuvati ne samo u Banjaluci nego i u Sarajevu".

"Republika Srpska se može i mora čuvati ne samo u Banjaluci nego i u Sarajevu, jer ako tamo nemate ljude koji su na to spremni, onda naravno da gubite. Polako, ali sigurno gubite", rekao je Dodik na skupu "Paljenje Balkana - od Makedonije do Republike Srpske".

Dodik je rekao da je u današnjem razgovoru s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem izrazio zabrinutost, ali i očekivanje da Srbije stane uz Republiku Srpsku u svim okolnostima. Republika Srpska je u Dejton ušla kao država, a danas je taj termin zabranjen, kao i pominjanje referenduma, rekao je Dodik.

"Činjenica da je RS unela svoj suverenitet u BiH i da je bila pregovaračka strana u procesu Dejtona nesumnjivo je važno i tome je potrebno vratiti se ponovo. Jedini izbor za BiH je da se vrati prvobitnom Dejtonskom sporazumu", rekao je Dodik. On je dodao da je Republika Srska i pre 1994. godine, odnosno Dejtonskog sporazuma, ispunjavala kriterijume za državu, ali da je za to "nedostajala samo politička volja drugih da to prihvate".

"RS u percepijama onih koji su hteli da naprave svoje političke karijere ostaju pri onome što je ranije bila njihova zamisao, a to je da je RS neka slučajnost koja vremenom treba da nekako iščezne i da ono što je se danas naziva RS bude prazna ljuštura u kojoj neće biti sadržaja", rekao je Dodik.

Dodik je izjavio da je zato postavljen visoki predstavnik, koji je, kako je naveo, kršio međunarodno pravo, Dejtonski sporazum, a bio je zadužen da ga brani, ocenivši da je "u tom pogledu jedan od ozbiljnijih međunarodnih kriminalaca koji se pojavio u novijoj političkoj istoriji". Predsednik RS je naveo da je visoki predstavnik do 2006. godine doneo 286 zakona i smenio više od 500 zvaničnika izabranih na legalan način, navodeći da je to destabilizovalo poziciju RS i dovelo do promena samog karaktera Dejtonskog sporazuma.

Komentarišući Srebrenicu, Dodik je rekao da to nije genocid, ali da jeste ogroman ratni zločin. "Gledajući vojno i operativno, to nam nije trebalo i ništa time nismo dobili osim satanizacije", rekao je predsednik RS na tribini u organizaciji Centra za razvoj međunarodne saradnje. On je dodao da nekadašnji predsednik BiH Alija Izetbegović nikada nije posetio Srebrenicu, niti se obraćao u vezi s njom. Komentarišući predstojeće predsedničke izbore u SAD, Dodik je rekao da bi dodatnu opasnost za RS predstavljala pobeda Hilari Klinton, jer bi se "vratili svi oni koji su gradili karijere u BiH".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track