DODIK: Srpska neće prihvatiti rezultate popisa!
Foto: Marina Lopicic

SPORAN NAČIN OBRADE PODATAKA

DODIK: Srpska neće prihvatiti rezultate popisa!

Bosna i Hercegovina -

BANJALUKA - Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, rekao je da odbacuje odluku o metodologiji popisa stanovništva koju je usvojila Agencija za statistiku BiH

On je pozvao Agenciju za statistiku RS i nadležne institucije Srpske da objave podatke o popisu stanovništva bez uključivanja 180.000 ljudi koji su sporni jer ne mogu biti uključeni u popis.

"Bez obzira na dva politička bloka u Republici Srpskoj o ovom pitanju, kao i kada je reč o Danu republike, ne sme biti bilo kakvih podela među nama i svi u skladu sa svojim odgovornostima trebalo bi da učine što je neophodno", istakao je Dodik.

Po njegovim rečima, Savet ministara BiH trebalo bi da suspenduje odluku direktora Agencije za statistiku BiH, a da, ako se to ne desi, srpski ministri bojkotuju dalji rad Saveta ministara. Popis u BiH je održan još 2013. godine, a krajnji rok za objavljivanje rezltata popisa je 1. jul ove godine.

Predstavnici državnog Zavoda za statistiku i entitetskih zavoda nisu mogli da se saglase o metodologiji obrade podataka, pre svega o tome ko su rezidentni stanovnici BiH. Objavljivanje rezultata popisa je jedan od uslova za nastavak približavanja BiH i EU.

Osim toga, Dodik je pozvao banjalučkog biskupa Franju Komaricu, da se ogradi od izjave u kojoj je uporedio Banjaluku sa Blajburgom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track