DODIK UZVRAĆA UDARAC: Uputićemo apelaciju zbog neustavnosti Doma naroda FBiH
Foto: Zorana Jevtić

Kontramera

DODIK UZVRAĆA UDARAC: Uputićemo apelaciju zbog neustavnosti Doma naroda FBiH

Bosna i Hercegovina -

Srpski poslanici u Domu naroda Federacije BiH uputiće apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog činjenice da Dom nije konstituisan u skladu sa Ustavom FBiH, kao i zbog toga što u njemu nije zastupljeno 17 Srba, što je predstavljalo ustavnu obavezu, rekao je danas predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je najavio da će biti traženo da se ponište svi zakoni i odluke koje je ranije doneo Parlament FBiH.

"Ustavno nije održivo da jedan konstitutivni narod nema svoju popunu, a da se istovremeno donose zakoni. Treba da ponište sve zakone i mi ćemo to tražiti. Reč je o sudu Bakira Izetbegovića, tako da ja ne očekujem da će uvažiti neki naš zahtev, već isključivo njihov", rekao je Dodik novinarima u Foči.

DODIK: Nećemo odustati od Dana Republike Srpske

Predsednik Republike Srpske kaže da će Srpska prilagoditi Zakon o praznicima i da je prvi korak prilagođavanja referendum."Tako ćemo videti zašto se digla ovolika histerija oko referenduma. Očigledno je da su neki pokušali da daju ovom pitanju drugu dimenziju, ali ovde je reč o stavu naroda i ni o čemu drugom", kaže Dodik.

Komentarišući pretnje visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da će zbog referenduma biti uvedene sankcije Srpskoj, Dodik je rekao da je postojanje visokog predstavnika u BiH nepotrebno već godinama."Referendum je pitanje za lokalne političke snage, lokalne lidere, a ne za strance. Onog trenutka kad su se stranci umešali, to je postao problem. Instrumentalizacija Ustavnog suda BiH je vidljiva u tome da su se troje sudija, čiji je mandat trebalo da traje pet godina, zadržalo 20 godina. Ako je nešto trebalo da radi Incko, onda je trebalo da reguliše ovaj problem", ističe Dodik.

DODIK REAGOVAO NA HUŠKAČKE IZJAVE HALILOVIĆA: Treba smiriti tenzije, iako iza njega stoji politika

On je upitao kako je moguće da Ustavni sud BiH uopšte funkcioniše bez zakona."Ne postoji zakon o Ustavnom sudu, nego postoje interna pravila koja ne mogu da budu ustavni osnov za ponašanje. Ovde sve može, pa i to da postoji visoki predstavnik 20 godina, a ne bi trebalo da postoji", rekao je Dodik. Na pitanje novinara da prokomentariše "najnovije prisne odnose premijera Srbije Aleksandra Vučića i Bakira Izetbegovića", Dodik je rekao da ne zna da su njihovi odnosi prisni, ali da je neophodna komunikacija sa svima.

Predsednik Srpske rekao je u Foči da su Dejtonski mirovni sporazum masovno kršili razni visoki predstavnici, što je međunarodni kriminal. "Najveći kriminalci koji su postojali na teritoriji BiH od 1996. godine, jesu visoki predstavnici koji su kršili međunarodno pravo, Dejtonski sporazum i Ustav. Naravno, oni su imali političko pokriće i nisu nikada odgovarali za takvo nešto", istakao je Dodik.

ŠTA SE KRIJE IZA ODLUKE PREDSEDNIKA RS: Evo zašto Dodik mora da održi referendum!

On je poručio da ne bi trebalo očekivati da Izetbegović zatraži da Srbi ukinu Dan Republike koji smatraju svetim, a da srpski narod pristane na to. "To je kao kad bih ja sada ukinuo neki datum Bošnjacima. Izetbegović je zatražio da to uradi Ustavni sud u kojem sedi bivši predsednik i potpredsednik SDA, koji su motivisani i instruisani od međunarodne zajednice", kaže Dodik.

Dodik je naglasio da su Srbi 20 godina slavili 9. januar kao Dan Republike i da to nikome nije smetalo. "Bošnjaci slave 1. mart, Srbi ga ne slave. To je nekako postala navika, sve dok oni nisu počeli da se ovako formalno obračunavaju. Kako je moguće da Bošnjacima smeta 9. januar kao Dan Republike, a da neko ne misli da nama smeta 1. mart, kada smo preglasani, kao i to što se obeležava kao dan BiH", rekao je Dodik. Predsednik Srpske naglasio je da podele u BiH čine Bakir Izetbegović i, u najvećem obimu, međunarodna zajednica.

(RTRS/Srna)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track