DODIK: Važnije nam je usvajanje zakona o Ustavnom sudu od evropskog puta BiH
Foto: RTRS

Prioriteti

DODIK: Važnije nam je usvajanje zakona o Ustavnom sudu od evropskog puta BiH

Bosna i Hercegovina -

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je donošenje zakona o Ustavnom sudu BiH za taj entitet važnije od evropskog puta BiH i upitnika Evropske komisije.

"Bez obzira na sve šta nam ovde poturaju i šta rade, upitnik Evropske komisije je sled onoga što je potrebno za članstvo u EU", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

DODIK: Priča o referendumu je završena, ali o Ustavnom sudu BiH nije

Evropski komesar sa proširenje Johanes Han uručio je danas vlastima u BiH upitnik da bi Evropska komisija odlučila o dodeli Bosni i Hercegovini statusa kandidata za prijem u EU.

Dodik je dodao da je za RS "neprihvatljiva EU koja će podržavati ovakav sistem i način odlučivanja u BiH, pre svega u Ustavnom sudu BiH, i postojeću dekadenciju u institucijama BiH". On insistira na usvajanju Zakona o radu Ustavnog suda BiH, čijim bi usvajanjem prestao mandate trojici stranih sudija u ovoj pravosudnoj instituciji jer su Sud i Tužilaštvo BiH pod direktnom upravom Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH (OBA), a obaveštajnu agenciju optužuje za pritiske, praćenje i uticaj na sudove i tužilaštva.

"Jasno da se zna da OBA, posredstvom svog čelnog čoveka (Osmana Mehmedagića), koji direktno odgovara lideru SDA Bakiru Izetbegoviću, želi da sprovede i modelira politički sistem u celini. Ta agencija želi da delegitimiše Republiku Srpsku koja jeste protiv Suda i Tužilaštva BiH koje bi trebalo ukinuti, i onda se dogovoriti kako bi trebalo da izgledaju", naglasio je predsednik RS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track