DODIK: Za referendum su i vlast i opozicija, ne zanima me šta misli Izetbegović!
Foto: Printscreen RTRS

Nema odlaganja

DODIK: Za referendum su i vlast i opozicija, ne zanima me šta misli Izetbegović!

Bosna i Hercegovina -

BEOGRAD- Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je večeras da iza održavanja referenduma o Danu RS, najavljenog za 25. septembar stoje i vlast i opozicija u RS i da ga ne zanimaju stavovi predsedavajućeg Predsedništva BIH Bakira Izetbegovića.

"Iza ovog referenduma stoji i opozicija i vlast (u RS), i oni koji su na nivou BiH i mi koji smo u RS... znači svi smo za ovaj referendum", rekao je Dodik za Radio televiziju Srbije (RTS).

Izetbegović je prethodno uputio pismo ambasadorima Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira (PIK) i visokom predstavniku Valentinu Incku u kojem upozorava da je najavljeni referendum najozbiljniji udar na ustavnopravni poredak i vladavinu prava u BiH od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Referendum zakazan za 25. septembar je očigledno probni balon za taj, više puta najavljivani, referendum o otcepljenju RS od BiH i početak rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, a time i mira u BiH", ocenio je Izetbegović.

Dodik je za RTS rekao i da ga ne zanimaju stavovi Izetbegovića.

"Ne zanima me kakve on ima balone, on može da jaše na balonima, da plovi na oblacima kud hoće", rekao je Dodik.

On je dodao i da je Ustavni sud BIH formiran Dejtonskim mirovni sporazumom 1996. godine a da RS svoj dan formiranja slavi od 1992.

"Kako je moguće da neko ko se bavi pravom sada dođe u poziciju i da kaže da sud koji je stvorene četiri godine posle odlučiuo o onome što je bilo pre četiri godine", rekao je Dodik.

Upitan o stavu Srbije o najavljenom referendumu, Dodik je odgovorio da o svim važnim pitanjima razgovara sa rukovodstvo Srbije.

"Naravno da o svim važnim pitanjima razgovaramo sa važnim ljudima u Srbiji, premijerom i predsednikom a pozicija Srbije koja govori o tome da Srbija podržava BiH i Dejtonski sporazum i da naravno vodi računa o RS sasvim je dovoljan okvir za ; našu političku borbu", rekao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track